Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Честита баня”: Римската баня - ненадминатата класика

БНР Новини
Римските терми се намират в югоизточната част на Варна (древен Одесос) и са сред най-запазените архитектурни паметници от античния период в България. Изградени са през Римската епоха, към края на II век и представляват най-голямата римска баня на Балканите.
Снимка: БГНЕС
Римските терми са сред най-забележителните антични строежи. И не случайно. В Древен Рим и особено по време на Империята те са огромни комплекси, включващи помещения, свързани не само с хигиената и водните процедури, но и със спорта, социалното общуване, сделките, интелектуалните занимания. Разкошните бани са свидетелство не само за благоденствието, но и за степента на развитие на градските центрове и организираността на обществото. Разцветът им трае около 8 десетилетия, но останалото запазено оттогава, днес обект на археологически проучвания, смайва с мащабите и постиженията на античната техника, архитектура и изкуства.
Обществени бани са строени по цялата територия на Империята, включително и по нашите земи, където се намира четвъртата по големина в Европа римска баня – термите в древен Одесос. Преди Тракия да стане римска провинция, тя е просто част от земите на траките. Има ли свидетелства за традициите на траките, свързани с водата и къпането. Разказват проф. Иван Маразов, доц. Людмил Вагалински, доц. Гергана Кабакчиева и доц. арх. Красимира Вачева.


По публикацията работи: Венета Гаврилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелената сол е полезна не само за диабетици

Зелената сол е с растителен произход и е природен заместител на обикновената сол. Тя се добива от соленолюбиви растения, срещащи се в солени крайбрежни влажни зони и почви. В България БФБ използва основно растението солянка (Salicornia europaea), което расте в Атанасовското и в Поморийското езеро. "Защитените територии не са Terra..

публикувано на 20.10.24 в 10:05
Джамията „Асланхане“ в Анкара

Къщата на лъва или историята на една джамия

Разположена в историческия център на град на Анкара, съвсем близо до крепостта, се намира джамията "Асланхане". Официалното име на джамията е "Ахи Шерефеддин", но през годините тя става по-популярна като джамията "Асланхане". През 2023 г. джамията беше включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО на 45-ата среща на Комитета за..

публикувано на 20.10.24 в 08:05

На пазар и битак в Бишкек

"Източният пазар е цяла вселена. Неговите цветове и аромати   ще разкрият един особен, богат свят, който съществува извън политиката, религията и всякакви разделения... Той има свои собствени закони, които на първо място се основават на искреността. Вземете например пазарлъкът, без който е трудно да си представите ориенталски пазар. Цяла култура на..

публикувано на 19.10.24 в 16:20

Пътеводител на Братислава

"Столицата на Словакия – Братислава, е един много уютен град с много приятна творческа атмосфера", казва Ваня Радева, директор на Българския културен институт в града. Тя разказва как се променя словашката столица през последните години, но също и какво значение имат музикалните традиции тук и защо дори днес България попада в топ 5 на най-посещаваните..

публикувано на 18.10.24 в 08:45
доц. Екатерина Йорданова

Ден на отворените врати в Института по физика на твърдото тяло при БАН

Институтът по физика на твърдото тяло при Българската академия на науките организира Ден на отворените врати, който ще се проведе на 18 октомври 2024 г. от 10:00 до 16:00 часа на адрес гр. София, бул. "Цариградско шосе" 72, научен комплекс на БАН-2. Под мотото "Магията на физиката – от лабораторията до иновацията и как науката движи технологиите", по..

публикувано на 18.10.24 в 08:05