Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз” представя: Keira Is You и „Абсолютно Начинаещи” в Maze

БНР Новини
Keira Is You отново на „Аларма Пънк Джаз”.
Снимка: личен архив на групата

Турнетата на Keira винаги си имат имена. И ако предишното гласеше, че последният ред все още се нуждае от герои (перифраза на името на третия им албум, издаден от британския лейбъл Edils Recordings през 2013 г.), то сегашното отива още по-нататък с името си Thought I Told You To Give Up. Keira Is You идват у нас с двама нови музиканти – Адам Карковски от Random Hero (бас и акордеон) и Павел Осовски (клавири), познат повече като китарист и вокалист на London Type Smog. Автор на музиката е, както винаги, фронтменът Якуб Радомски, а барабанистът Яцек Пелка ще направи специален дижейски сет на следващия ден (27 април) в „Ной Берлин” на „Султантепе” 18, включващ пост-рок селекция и музика от лейбъла Edils Recordings.
Keira Is You
са излизали на една сцена с групи като Placebo, Appleseed Cast и Jeniferever, а саундинженер на аубумите им е Магнус Линдберг от Cult Of Luna. Последният им засега албум Last Row Need Heroes е мрачен, напоителен и концептуален колкото си искате и стига назад чак до позабравени персонажи като О’Брайън на Оруел. В него свири и Мартин Сандстрьом от Jeniferever, когото се надяваме отново да чуем у нас скоро – вече с новата му група Stiu Ni Stiu.
За „Абсолютно Начинаещи” може би няма какво да добавим, изхождайки от факта, че откакто излязоха ненадейно на фестивала „Улица Нов Живот” преди около две години (след 20-годишна пауза), са една от най-активните групи на софийската концертна и фестивална сцена – и с хитовете си от началото на 90-те („Две сълзи”, „Некролози” и т.н.), които са абсолютна класика в родния ъндърграунд, и с достатъчно количество нови песни, родени точно през тази година и половина оттогава, които задължително трябва да се чуят. Мони Воев, Косьо Гюров, Милен Козов-Ломбардо и Георги Тонев. Последният се превърна и в един от най-сериозните фенове на Keira у нас след ноемврийското им турне, което е и една от добрите предпоставки за тази историческа среща на двете групи, която ще се състои в Maze на 26 април. Иначе Keira вече са тук и тази вечер от 19.30 часа свирят в „Олд Скул” в Русе – а утре ги очакваме и в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05