Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Леонидов – рицарят на Книгата

БНР Новини
Румен Леонидов
Снимка: БГНЕС

Обявяването на Румен Леонидов за „Рицар на книгата” на 23 април 2014 година в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” прозвуча повече от естествено. Точно този български поет, публицист, преводач, издател и внук на войвода отдавна води явна битка без примирия в защита на Словото и на Смисъла. За да се спази съвсем старата поговорка: „Ако искаш някой да ти свърши работа, намери зает човек”, в категорията „Интернет базирани медии” тази година беше отличен Румен Леонидов за неговия сайт Факел.бг. Този сайт се радва на голям успех в интернет и миналата година стана носител на наградата „Христо Г. Данов” за най-добра електронна медия.
След деветте стихосбирки, след толкова обширна печатна и ефирна публицистика и след всички белези от покрайлитературни рани на талантливия човек и без рицарско признание му е ясно кога и как се случват празниците и делниците на твореца. Така че благородното назоваване на постиженията на Румен Леонидов в категория „интернет базирана медия” е по-скоро официален намек, че отсега нататък освен негова вътрешна потребност, ще е и негов дълг да брани ценните и истински книги, автори и читатели насред най-уязвимата и най-масово поразяващата съвременна арена – мрежата. Фактът, че в България отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право с „посвещаването” на Рицари, е жест, с който бием камбаната, че благородните занимания като четене и писане на книги имат нужда от подкрепа, от защита, от спасяване. Кой има по-спешна нужда от помощ: книгата, българският език, читателите, поетите, литературата, издателите, библиотекарите, учителите, децата, нацията, българското образовано ДНК? Това не е въпрос. Това е многогодишна липса на отговор и заради тези „осбени” заслуги към родната книга българските издатели, книготърговци и литературни агенти не отличиха нито един общественик или политик със званието „Рицар на книгата”. Не че нещо се случи. Само краткият разговор с Румен Леонидов вече в ролята му на „Рицар на книгата” ни подсети, че всички участваме според силите, грамотността си или безразличието и бездарието си в тази немеждузвездна, но небесна битка вътре в нас. А ще носят навярно отговорност накрая и пред безкрая – заради всички – само най-талантливите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23