В Троян и Орешак, където се провежда Българския фестивал на сливата, запалиха казани за варене на ракия. Местни кулинари представиха традиционни ясния със сливи, майстори демонстрираха традиционни занаяти, организирани са различни конкурси разнооббразна музикална програма. Казанът за изваряване на ракия в Троян запали миналогодишният най-добър майстор на домашна троянска сливова Денко Трифонов.
Коя е най-добрата Троянска сливова ракия и как се приготвя тя обясни Минко Петров от село Бели Осъм:
Сливата трябва да е зряла, сочна и да е ферментирала на 100%. Ние предпочитаме да е 42 градуса. По-хубава ракия става. Най-доброто мезе за ракия е троянската сланина на шиш, или както ѝ викаме "сланина по горянски". Другото хубаво мезе това е катък от овче мляко с печена чушка.
Троянската сливова ракия се прочула преди повече от 100 години, когато монаси от Троянския манастри я изнасят в чужбина.
Българският фестивал на сливата продължава до понеделник.
Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..
На днешния 17 януари си спомняме за големия български поет Атанас Далчев , който ни напусна на тази дата през 1978 година . Атанас Далчев е..
С покана за един специален концерт в "Артефир" гостува музикантката и асистент в НМА "Проф. Панчо Владигеров" Сабина Йорданова . Утре (18 януари)..
Понятието " biodeutsch" ( биогермански) бе избрано за антидума за 2024 година в Германия. Защо журито определи това понятие за дискриминационно?..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg