Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Със собствен звуков печат” – квартет „Казалс” в „Рецитал” на 21 юни от 23 часа по програма „Христо Ботев”

БНР Новини
Снимка: cuartetocasals.com

Квартет „Казалс” е познат на българската публика. Преди около година той се представи с голям успех в зала „България” в София, а в неделната вечер в „Рецитал” по програма „Христо Ботев” ще го чуем със запис от концерт, състоял се на 15 юли 2014 г. на фестивала „Щириарте” в австрийския град Грац.
Квартет „Казалс” е основан във Висшето училище за музика „Кралица София” в Мадрид през 1997 година. Наречен е на известния испански виолончелист и диригент Пабло Казалс. В ансамбъла участват Вера Мартинес - Мехнер и Абел Томас, (цигулки), Джонатан Браун (виола) и Арнау Томас (виолончело), като понякога изпълнителите на първа и втора цигулка разменят ролите си, което е рядкост при квартетите. Ансамбълът бързо печели одобрението на критиците и е отличен с много награди на международни конкурси, сред които първа награда от конкурса в Лондон през 2000 г. и първа награда от Международния конкурс за струнни квартети „Йоханес Брамс”, Хамбург, през 2002 г. Ансамбълът концертира на най-големите световни сцени като „Карнеги хол“, „Уигмор хол”, Берлинската филхармония, „Музикферайн” във  Виена… Имат изключително наситена концертна дейност в Испания, Полша, Германия, Австрия, Франция, Италия и Люксембург.
Квартет „Казалс” има значителна дискография за фирмата „Хармония мунди” с широк репертоар – от малко известни испански композитори като Ариага и Толдра, през виенските класици Хайдн и Моцарт, романтиците Шуберт и Брамс, до композиторите на 20-ти век Барток, Куртаг и Лигети. “Собствен звуков печат” възкликва „Ню Йорк таймс”, описващ характерната за квартет „Казалс” музикална изразност. Престижната награда от Borletti - Buitoni Trust в Лондон позволява на четиримата музиканти да се снабдят с майсторски лъкове от епохата на Барока и Класиката, които използват за изпълнение на музика от Пърсел до Шуберт и им позволяват да прецизират в детайли различните музикални стилове. В допълнение, квартетът е силно повлиян от работата си със съвременни композитори, особено с Дьорд Куртаг и осъществява световните премиери на много творби от водещи испански композитори.
В знак на признание за състава, който има позицията на първия испански струнен квартет с международно значение, квартет „Казалс” е удостоен с отличието „Испанска национална награда за музика”. Квартетът е придружавал Краля на Испания на дипломатически посещения, при които е свирил на изключителна колекция от инструменти „Страдивариус” от Кралския дворец в Мадрид.
Записите на Квартет „Казалс” често се излъчват по телевизия и радио в цяла Европа и Северна Америка. Съставът репетира във Висшето училище по музика на Каталуния в Барселона, където живеят и преподават музикантите от групата.
От тази година на световния музикален пазар започва разпространението на интеграл на квартетите на Франц Шуберт, записани на DVD по време на концерти на квартет „Казалс” в Барселона.
В „Рецитал” ще звучат квартети от Волфганг Амадеус Моцарт и Франц Шуберт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" – за трети път в Боровец през август

И това лято от 2 до 7 август Боровец ще бъде домакин на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Седем световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители пристигат за пръв път в България за участие във фестивала. Музиканти от 10 страни (Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария и др.) са потвърдили участието си на..

публикувано на 26.06.24 в 16:45

Хитовете на "Смоуки" в романтичната атмосфера на Античния театър

Среща на випуск 70 и.... някоя година. Да вадим носните кърпички, че има бая да си подсмърчаме с тези вирусоносители по отношение на... романтиката и усмивката. Всички онези "стари и златни" евъргрийни, изхранили диджейското братство в годините, когато пускаше от "Юпитери" и "Унитри". Подобни концерти са като срещи на съученици, поне три по..

публикувано на 24.06.24 в 11:29

Програма "Христо Ботев" излъчва директно от Варна откриването на ММФ "Варненско лято"

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал "Варненско лято" открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар", премиера на нова творба, написана специално за фестивала – "Увертюра във форма на..

публикувано на 22.06.24 в 07:50
 Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото училище. Аз дори и на военно обучение не отидох с моя випуск, защото пак имах някакъв ангажимент и..

публикувано на 21.06.24 в 11:05

Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenphetamine

В края на тази и началото на следващата седмица концертната поредица "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще представи с три концерта японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine за първи път в България. Градовете са Пловдив – в Bee Bop Café на 23 юни (в емблематичната вече поредица пловдивска на "Аларма" "Неделя..

публикувано на 19.06.24 в 21:44