Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецитал на Ели Амелинг – холандския славей

| обновено на 13.09.15 в 09:35
Снимка: Malcolm Crowthers
На 23 май 1985 година в зала „България“ изнася концерт сопранът Ели Амелинг. Съпровожда я Рудолф Янсен. Това е едно от събитията на фестивала „Софийски музикални седмици“ – двама от най-известните изпълнители по това време гостуват в София. В програмата са включени песни от Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Шуберт, Роберт Шуман, Йоханес Брамс, Хуго Волф, Рихард Щраус, Габриел Форе, Клод Дебюси, Ерик Сати. За жалост не е възможно да излъчим всички песни, но по-голяма част от концерта ще намери място в отредените ни минути в предаването „Рецитал“. С това връщане 30 години назад ще ви пренесем в един стилен, изискан свят, за да се насладите на елегантното и чувствително интерпретаторско майсторство на двамата изпълнители.
В концерта са включени „Вечерно настроение“ от Моцарт, „Младата монахиня“ и „По водата“ от Шуберт, „Все по-спокоен става моят сън“ и „Послание“ на Брамс, „Орехът“ на Шуман, „Мандолина“ и „След един сън“ на Форе, „Екстаз“ на Дебюси, „Цигулка“ на Пуленк и „Примадона“ на Сати, „Животът е хубав“ на Ан, „Ела, моравите са зелени“ на Гуно, „Лятна приспивна песен“ и „Покрий ме с цветя“ на Волф, „Серенада“ на Щраус, „Розата и вълбата“ и „От горичката излизам, мамо“ на Родриго.

Ели Амелинг е родена на 8 февруари 1933 г. в Ротердам. Истинското й име е Елизабет Сара Амелинг. Печели награди от конкурса в Хартогенбош – Холандия през 1956 и от изпълнителския конкурс в Женева през 1958 г.
След професионалния й дебют като концертна певица в Ротердам през 1953 г. през следващите 40 години тя гостува и изнася концерти във всеки голям световен културен център. Пее с най-големите оркестри и диригенти, сред които дори и Бенджамен Бритън, както и Бернард Хайтинг, Рафаел Кубелик, Карло-Мария Джулини, Сейджи Озава, Волфганг Савалиш, Курт Мазур, Невил Маринър, Андре Превен. Кариерата й е посветена основно на песента, но понякога Ели Амелинг се обръща и към оперите на Хайдн и Моцарт. Често участва и в ораториални творби. През 1968 деютира в Линкълн център-Ню Йорк, а през 1974 изпълнява партия на Илиа от „Идоменей“ на Моцарт във Вашингтон.
Специално внимание певицата отделя на песните на съвременни композитори и по специално на сънародниците й Бертус ван Лир и Роберт Хепнер.
Получила е много награди за тези записи – наградата „Едисон“, Гран при дю диск и наградата на германската критика. За своята отдаденост на музиката д-р Амелинг получава четири почетни степени, а през 1971 г. е отличена с рицарския орден на Нейно Величество холандската кралица, а през 2008 получава най-високата холандска цивилна награда – „Орден на холандския лъв“.
Кратка дискография на Ели Амелинг. Записала над 150 албума. Всички песни на Моцарт и Волф, заедно с песенните цикли на Шуберт записва и дуети, терцети и квартети с Дитрих Фишер Дискау, Петер Шрайер и Джанет Бейкър; Шуман – „Любовта на жената“; песни от Равел, Форе, Пуленк, Берлиоз; Григ – „Пер Гинт“; различни хорови творби, сред които Йоханес и Матеус пасиони, Коледна оратория, различни кантати на Бах, Хендел – „Месия“, Форе – Реквием, Хайдн – „Орландо паладино“, Вивалди – „Триумфиращата Юдит“.

Рудолф Янсен – роден е на 19 януари 1940 г. в Арнем – холандски пианист, органист, чембалист. Учи в консерваторията в Амстердам, един от учениците на Густав Леонхард. Два пъти получава награда „Едисон“. Той се изявява и като солов изпълнител, но най-вече е познат като великолепен акомпанятор на много известни певци, сред които Ели Амелинг, Петер Шрайер, Олаф Бер, Том Краузе, Бригите Фасбендер, Барбара Бони. Често концертира и с флейтиста Жан Пиер Рампал. Преподава в консерваторията в Свелинк, прави майсторски класове за песенни и клавирни дуа в Холандия и по света.

неделя, 13 септември, от 23 часа


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10