Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Иван Михов – фолклорна класика

Снимка: bg-popfolk.com

Народният музикант Иван Михов е истински виртуоз на цигулката. На прага на своите осем десетилетия той продължава да твори. Представител е на старата цигуларска школа.

Нека припомним, че инструменталната музика има богати традиции по нашите земи. Известните днес гъдулка, кавал и гайда, заедно с вече изчезналата, но много популярна в миналото булгария (булгарина) са използвани от българите от най-стари времена. Инструментът се разпространява първо на Балканите, после и в Западна Европа.

Главен център на оркестровата музика в България, по-конкретно сватбарската, са селата в района на Пловдив, Асеновград, Хасково и Чирпан. Населението в този район пази своите традиции, в които трайно са навлезли инструменти, характерни за европейската класическа музика – кларинет, цигулка, акордеон, разбира се, неизменно придружени от тъпан. Една от най-силните инструментални школи в този регион е цигулковата, която ражда таланти и до днес. Всеки професионален гъдулар в даден момент става и добър цигулар. Иван Михов е сред най-видните представители на тази школа. Днес на 79 години, самоукият виртуоз продължава да композира и да свири. Тъй като не владее нотопис, когато измисли нова мелодия, той я записва на стария си касетофон, негов пръв приятел. А музиката се ражда в ума му постоянно, дори и през нощта.

В интервю с колегата Николай Чапански от Радио Пловдив той споделя своите спомени:

Учил съм се от бай Георги Крушката, баща му беше преселник от с. Крушово. Той беше добър цигулар, но няма записи в радиото, свиреше по сватби и събори – разказва Иван Михов и продължава:

През 1958 г. създадох Белореченската група, която след 14 години се разпадна и тогава събрах Белоземската група. Свирил съм със Садовската група, с Чирпанската група. До днес се старая да пазя музиката. Народната музика трябва да се пази, народното творчество е наше. Младите днес се надпреварват и в стремежа си да са виртуозни забравят, че музиката не е спорт, тя идва от сърцето.

Понякога цигуларят изпълнява хорàта си на една струна, а при нужда дори само с дървената част на лъка си. През годините толкова добре е опознал възможностите на инструмента си,  че с него успява да имитира  най-различни животни. Иван Михов е работил с някои от най- добрите музиканти на българската фолклорна сцена – проф. Петко Радев – кларинет, Петко Дачев – акордеон, Иван Хаджийски – тромпет и др. Сред учениците му са известни инструменталисти от по-младото поколение – Георги Янев, Иван Бойчев, Русен Калев, Иван Йозов...
От 1980 г. Иван Михов има собствена работилница, където изработва цигулки.

В последния си албум цигуларят си партнира с музикантите от оркестър „Млади тракийци“. С тяхна помощ той успява да доведе на бял свят последните си композиции. Този успешен проект показва ясно, че приемствеността и уважението между поколенията български фолклорни музиканти са живи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.