Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Северно сияние” над австрийските Алпи

БНР Новини
Пианистът Икка Паананен и сопраното Сойле Исокоски
Снимка: festivals.fi

Името на Сойле Исокоски на фински означава „северно сияние”, а ние ще имаме възможност да я слушаме от австрийския фестивал в Шварценберг.

Основан през 1976 г. от немския баритон Херман Прай в Шварценберг, Австрия - „Шубертиада” днес е един от най-известните и реномирани музикални фестивали, който осветява творчеството на композитора Франц Шуберт. Интерес за публиката неминуемо предизвиква и неповторимия музей на „Шубертиада”, където с поклон към историята са представени най-големите изпълнители на Шубертовата музика - певци още от време на композитора до наши дни. На това елитно събитие годишно се провеждат над 90 камерни концерта, които се посещават от над 40 хиляди души. Необикновената акустика на залата „Ангелика Кауфман”, в която се провеждат концертите, е построена в „позабравен” архитектурен стил и често е сравнявана с качествата на известните зали - Моцартеум в Залцбург и Концертхаус във Виена.

В малкото градче, между красивите алпийски чешми и дървените къщи, сгушени в недрата на планината, на публиката, която е пропътувала голямо разстояние, се открива невероятната панорама от зала „Ангелика Кауфман”, предоставяйки неповторимо съчетание от високия стил в изкуството и представата за планински уют. Между частите на всеки концерт има дълги паузи с кулинарни изкушения и пастирски звън, а след това призив на корни, напомнящи пощальонския сигнал от времето на Шуберт, оповестява продължението на концерта. Това е само част от атмосферата, претворяваща света на романтизма.

Един от най-известните лирични сопрани на Финландия, Сойле Исокоски завършва Академия „Сибелиус” в Хелзинки и прави дебюта си във Финландската национална опера през 1987 г. като Мими в „Бохеми” на Пучини. През следващата година печели първа награда на конкурса „Ели Амелинг” в Сент Хертогенбош, Холандия, а две години по- късно и първа награда на вокален конкурс в Токио. За кратко време успява да наложи името си в най-големите оперни театри по света, като заедно с това концертира активно и в най-реномираните концертни зали. Пяла е под диригентството на Сейджи Озава, Сър Джон Елиът Гардинър, Зубин Мета, Даниел Баренбойм, Сър Саймън Ратъл, Рикардо Мути, Юка-Пекка Сарасте... Възприема гласа си като подарък от Бога и внимателно избира репертоара си сама. След като печели втора награда в Кардиф, до днес тя е постоянен член на журито на този конкурс. През 2002 г. Исокоски е удостоена с медала „Про-Финландия”, а през 2008 г. става „Камерзенгерин” на Австрия. За философията си към музиката, обаче, певицата споделя: Магията на сцената за мен винаги присъства, но в същото време, човек не трябва да е напълно зависим от сцената. Прекрасно е да присъстваш в оперните брошури, но същевременно трябва да можеш да живееш и без това.

В неделната вечер, ще можем да слушаме концерта на финландската певица и пианиста Икка Паананен от дебютното им участие на фестивала в Шварценберг. В програмата са включени песни от Франц Шуберт, Едвард Григ, Ленард Бърнстейн, Рихард Щраус и от финландския композитор Юрйо Килпинен, наричан също финландският „Шуберт”.

15 ноември, от 23 часа, „Рецитал” по програма „Христо Ботев”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10