Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецитал на Ангелика Кирхшлагер

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В партньорство с пианиста Джулиус Дрейк австрийското мецосопрано имаше концерт на фестивала „Рихард Щраус”.
Родена е в Залцбург и там започва музикалното си обучение с ударни инструменти и пиано, а след това във Виенската академия учи пеене с Вартер Бери. Дебютира във Виенската камерна опера, а след това в театъра в Грац през 1993 г. като Оставиан от „Кавалерът на розата”. През 1991 печели конкурса „Белведере”, а след две години е поканена в състава на Виенската държавна опера, където дебютира като Керубино.
През 2003 дебютира на фестивала в Залцбург в „Хофманови разкази” на Офенбах, а след година и в „Кавалерът на розата” на Рихард Щраус. Сър Саймън Ратъл представя с нея „Пелиас и Мелизанда” на Дебюси на Великденския фестивал в Залцбург през 2006 г. Певицата гостува в Миланската скала, Ковънт Гардън, Метрополитън опера, Парижката опера, „Ла Моне” - Брюксел, Мюнхен, Берлин, както и на най-престижните концертни подиуми - зала „Плейел”, Карнеги хол, Барбикан център, Уигмор хол. Постоянен гост е на фестивала „Шубертиада” в Шварценберг. Нейни постоянни партньори са Хелмут Дойч и Саймън Кинлисайд.
Анжелика Кирхшлагер е гостуващ професор в Моцартеума, Залцбург, както и в университета по изкуствата на Грац.
Носителка е на Грами за най-добър оперен глас,
За изключителния й принос към Виенската държавна опера австрийското правителство я награди със званието Камерзенгерин през юни 2007 г. През ноември 2009 г. тя стана почетен член на Кралската музикална академия в Лондон.
През 2010 печели „Ехо класик” за диска си с песни на Роберт Шуман в категорията най-добър песенен запис. Има и номинация за наградата „Лоранс Оливие” за изключителни постижения в Операта.
В едно интервю тя откровено говори за себе си.
Вие сте на 47 и говорите открито за възрастта си - не се страхувате, че остарявате.
Не никак. Страхувам се от болест или недъг, тъй като това ще попречи да водя живота, който смятам че трябва да имам. Но нямам абсолютно никакъв страх от бръчки. Сигурна съм и в това, че всяка възраст носи толкова велики неща.
Какво представлява за вас красотата?
За мен очите са най-важни. Те правят цялата картина.
Какво трябва да притежава човек, за да ви очарова?
Трябва да е широко скроен, трябва да е много колоритен, отворен, но и да е надежден. Така и аз мога да му отговоря.
Записът от концерта на Ангелика Кирхшлагер и пианиста Джулиус Дрейк е от 20 юни миналата година от фестивала в Гармиш Партенкирхен на името на Рихард Щраус. И тази година той ще се състои от 11 до 17 юни. Тази година фестивалът ще бъде открит с концертно изпълнение на операта „Електра”. В другите концерти ще бъдат изпълнени „Така каза Заратустра”, „Тил Ойленшпигел”, творби за медни духови състави, концерти за валдхорна, танците от „Саломе” , творби от Франц Шуберт, пиеси от Рейналдо Хан в транскрипции за клавирно дуо, песенна вечер с творби на Рихард Щраус и Хуго Волф, концерт ще има оркестърът на Мюнхенското радио, както и Братиславската филхармония. Майсторски клас ще има Едита Груберова, както и три дни уъркшоп за деца.
Бъдете наши гости, защото къде другаде освен в Гармиш Партенкирхен може да изживеете срещата с гения на Рихард Щраус в тъй кратко време и в тъй разнообразен формат - кани почитателите на Рихард Щраус Бригите Фасбендер, която е организатор на фестивала.

В програмата на концерта, който получихме чрез международния музикален обмен бяха включени песни от Йоханес Брамс, Рихард Щраус, Роберт Шуман и Джеймс Хеги.

неделя, 21 февруари от 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Декори от Първо действие на операта „Хованщина”, Москва, 1897 г.

"Хованщина", народна музикална драма в пет действия от Модест Мусоргски

Първо изпълнение: Санкт Петербург, 9 (21) февруари 1886 година. Време и място на действието: Москва и нейните околности, 1682 година. Действащи лица: • Княз Иван Ховански, началник на стрелците – бас • Княз Андрей Ховански, негов син – тенор • Княз Василий Голицин – тенор • Шакловити, болярин – баритон • Досифей, водач на разколниците – бас •..

публикувано на 24.05.24 в 17:39

Открива се 55-ото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици"

От 23 май до 1 октомври в два модула – пролетен и есенен (първият повече симфоничен и хоров) ще продължи тазгодишното 55-о издание на фестивала "Софийски музикални седмици". Многобройни международни гости и изявени имена ще представят палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и дуетни изпълнения. Акценти с подбрани произведения, композитори,..

публикувано на 22.05.24 в 10:09

София Главопулу – една от дамите на Балканите в "Ритъмът на Балканите 9" на ОНМ на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представи "Ритъмът на Балканите" – един от най-успешните си концертни проекти, който вече 8 издания прескача граници и събира на българска сцена едни от най- изявените музиканти на Балканите. 9-ото издание, тази година, представи дамите на Балканите, с великолепен подбор на..

публикувано на 22.05.24 в 08:20
Фридрих Велики свири на флейта, а Карл Филип Емануел Бах му акомпанира

Музиката на Фридрих Велики

Пруският крал Фридрих II (1712-1786), известен още като "Велики", е не само   успешен военачалник и щедър патрон на изкуствата, но и умел флейтист и автор на голямо количество инструментални творби, сред които над 120 сонати за флейта и континуо и 4 концерта за флейта и струнни. Роден през 1712 г., Фридрих от рано проявява по-голям интерес..

публикувано на 21.05.24 в 09:05

Kласика в жанра – Глен Хюз се завръща в София

А сега да станем! Шапки долу! Защото влиза един ритащ същински хард рок колос, класик. Казват, че жив класик бил онзи, дето, като го срещнеш, си викаш: "Божичко, тоя още ли е жив!". Да, жив е гигантозавърът, който гордо носи името Глен Хюз . Голям приятел на България и герой, който си сверява часовника с миналото в името на бъдещето. А той още го..

публикувано на 20.05.24 в 14:37