Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лавандулово лято с лавандулови посоки и рецепта за лавандулов сладолед

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Коя държава заема първо място в света по производство на лавандула? – Франция? Китай? Някоя друга? – Верният отговор е... България! Годишно страната ни произвежда около 120 тона етерично масло. Според някои данни, в отделни години дори достига до 140 тона. За сравнение – Франция прави 30 тoна. Въпросът не е само в количеството. Българското лавандулово масло е много качествено! Време беше у нас да се заговори за лавандулов туризъм. Все още това са първите му стъпки, с организиране на различни събитийни прояви, като Фестивала на лавандулата в Чирпан и близкото село Средно градище. Кой турист по света би отказал да опита лавандулово вино! Или да приседне на лавандулови сладки с чаша лавандулова лимонада или сироп, докато се любува на местния фолклор, при това – на фона на много красивата природа в Чирпанския край! „Наспорил Господ!“ – биха въздишали и мечтали за подобен щедър късмет в други страни! И веднага щяха да побързат тези великолепни дадености да се превърнат в неповторима туристическа марка и една от визитките на страната.

На пръв поглед от фестивала на лавандулата до идеята за устойчив екологичен, селски и уникален културен туристически продукт пътят не е дълъг. Но всяко начало има нужда от насърчаване и опора. Туристите отиват там, където с удоволствие ще оставят парите си: за искреното гостоприемство, красивите преживявания, приятните типични сувенири, които да отнесат. И, разбира се, заради вкусните местни специалитети. И в Чирпан, и в Добруджа, където също има лавандулови насаждения, но си нямат фестивал, фолклорната и кулинарната традиция са живи и силни. И в двата района има интересни обекти на богатото културно, историческо и природно наследство. Чирпан и Добруджа могат да разработят и да предлагат туристически продукт със собствен облик, без да се конкурират, а като се допълват. Важното е, че първите пътеки на лавандуловия туризъм вече са факт.
От нас – един приятен начин да се настроите за лавандулови маршрути, като си приготвите лавандулов сладолед.
Необходимите продукти: 3 чаши течна сметана, 2 супени лъжици цвят сушена лавандула, 1 чаша захар, 4 жълтъка, 2 чаени лъжички брашно.
Приготвяне: Изсипете лавандуловия цвят в сметаната. Разбъркайте добре и кипнете на огън. Отдръпнете съда от печката, захлупете го и оставете да престои 15 минути. Разбийте жълтъците със захарта, а после добавете брашното. Прецедете охладената сметана от лавандуловите цветчета. В нея постепенно с разбиване прибавете сместа от жълтъци и захар. Сложете отново цялата смес на бавен огън, като разбърквате до сгъстяване, но не оставяйте да кипне! Когато се сгъсти достатъчно, отдръпнете да изстине. Прецедете сместа, като я сложите в подходяща купа. Отначало дръжте купата в хладилника за 20 минути. После я преместете в камерата. Сладоледът е готов. Да ви е сладко! А сега, чуйте поканата от Нина Гиргинова за Третия фестивал на лавандулата в Чирпанския край.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частицата живот…

Трансплантацията на органи, клетки и тъкани е сред най-големите постижения на съвременната медицина. Този процес не само дава нов шанс за живот, но и поражда много проблеми и въпроси. В поредния брой "За здравето" по темата събрахме цял консилиум от лекари, специалисти, познавачи и пациенти. В обсъжданията се включиха проф. Никола Владов, Георги..

публикувано на 22.07.25 в 15:35

Когато детето се бори с числата: какво трябва да знаем за дискалкулията

Дискалкулия е едно от онези състояния, които често остават незабелязани, но когато разберем какво всъщност представлява, неволно се питаме: "А дали и аз не страдам от това?" Наричана още математическа или числова дислексия, дискалкулията представлява специфично разстройство на аритметичните умения – способността на човек да разбира, обработва и..

обновено на 22.07.25 в 11:27

Ефектът на новостта върху запаметяването

Във "Време за наука" ас. Богомил Пешев от Института по невробиология към БАН разказва за ефекта на новостта върху запаметяването на емоционално неутрална или нискоемоционалната информация. Когнитивната схема у хората е свързана със стимулите, нивата на стрес и новост, които преживяваме в дадени ситуации, по думите на Пешев. Когато мозъкът се..

публикувано на 22.07.25 в 11:22

Подводна карта ориентира водолази и гмуркачи за 28 подводни обекта по Южното Черноморие

Сдружение  "Приятели на морето - Бургас" е учредено на 16.01.2013 година, с цел да осъществява дейност в обществена полза, изразяваща се в постигане на развитие и утвърждаване на духовните ценности, гражданското общество, образованието, физическата култура и опазване на околната среда на Черноморското крайбрежие. Водолази - членове на сдружението..

публикувано на 22.07.25 в 10:15
проф. Маргарита Попова

Проф. Маргарита Попова: Работим по улавянето и оползотворяването на въглеродния диоксид

"Последният проект, по който работим с моите колеги, е насочен към изграждане на затворен цикъл за директно изгаряне на биомаса за получаване на енергия чрез улавяне на отделения въглероден диоксид от димните газове, използвайки зеолитни абсорбенти,  получени от отпадъчните пепели от същия процес, както и силикатни абсорбенти, получени от..

публикувано на 21.07.25 в 10:10