Празник на рибата и кулинарните рибни специалитети организираха в русенското село Бръшлян. Инициативата е на кметството и читалището, а в надпреварата за най-вкусна рибена чорба се включиха гости от цялото поречие на Дунав.
Кулинарен сблъсък между традициите в приготвянето на рибена чорба в Сърбия, България, Румъния, Русия и Украйна превърна в истинско шоу празника на рибата в село Бръшлян. Основен организатор на събитието беше кметът на селото Димчо Петров:
За разлика от другите села по Дунава - Бръшлян, макар и да има все по-малко и по-малко професионални рибари, има две лодкостоянки. Това ни прави по-различни, но пък майсторите са си майстори и те традиционно се проявяват. Тази година обаче имаме и международно участие. Имаме участници от Сърбия, от Украйна, от Русия. Украйна и Русия може и да не се разберат на дипломатическата маса, но пък заедно готвят рибена чорба.
Докато приготвяха своите шедьоври пред очите на всички гости и спореха дали трябва да има застройка или не, майсторите разкриха някои от тайните си за дунавската рибена чорба:
Най-добре е да се направи от три вида риба. Едното е толстолоб, другото е шаран и платика или мряна.
Най-хубава става от сом, защото няма кости. Може да се сложи и есетрови риби.
Жури от професионалисти определи победителите, а победените обещаха да търсят реванш догодина.
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) излезе с новия брой 7 на Бюлетина "Антидемократичната пропаганда в България онлайн". Как..
Своята кариера на художник-карикатурист, а и на "пописващ" пародии и смешки Димитър Чорбаджийски-Чудомир разгръща първоначално най-пълно във в...
Столичната галерия за модерно градско изкуство "Риволи" кани публиката на пътуване в сърцето на Португалия с поредната си изложба на водещи съвременни..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg