Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Дина Шнайдерман

БНР Новини
Дина Шнайдерман
Снимка: БГНЕС

За мен цигулката не е просто обикновено парче дърво. Тя е живот. Тя е нещо, което отнема всичко - казва Дина Шнайдерман и отдава на цигулката целия си живот. Първо в Москва с учител Давид Ойстрах, след това в България с прекрасен партньор на сцената и в живота Емил Камиларов, а в последните години отново заедно с него в Швеция. Освен концерти и записи те създават и няколко състава - в София Българския камерен оркестър, в Упсала камерен ансамбъл и международен музикален фестивал. След смъртта на Камиларов тя създава в София международен фестивал на негово име.
Сред многото награди могат да бъдат отбелязани „Жена на годината”, определена в Оксфорд през 2003, Genius laureate присъдена ѝ от Американския биографичен институт за заслугите ѝ като цигулар и диригент, носител е на орден „Стара планина” в България и на шведския златен орден „Илис Кворум” за „продължителната ѝ и важна работа на шведската музикална сцена“. Шнайдерман е „Доктор хонорис кауза” на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София.
Името ѝ присъства и в книгата на рекордите „Гинес”, след като през 2001 г. изпълнява деветнайсет големи сонати за цигулка и пиано на Моцарт за седем чàса.
Изучаването на дадено произведение е изследователски процес. Нотите не са просто точки върху начертани линии. Те са език, посредством който композиторът говори с нас и ние сме длъжни да изучим този език, за да разберем какво иска да ни каже. Благодарение на нотите оцелява връзката ни с композиторите, разказва Дина Шнайдерман. Затова в репертоара ѝ освен най-големите цигулкови творби от различни композитори присъстват и такива от съвременни композитори като Дмитрий Кабалевски, Панчо Владигеров, Димитър Христов, Луиджи Кортезе, Ингер Вилкстрьом, Хокан Ларсон - творби писани или посветени на нея.
В предаването ще звучат записи осъществени през годините с оркестъра на радиото, а в звуковия файл може за дуете запис на концерта за цигулка и оркестър №5 от Волфганг Амадеус Моцарт записан през 1961 г. с оркестъра на радиото под диригентството на Васил Стефанов.




7 октомври, от 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10