Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Част от тези, които днес повдигат въпроса за проблемите в Изборния кодекс са знаели за тях от по-рано и умишлено са изчакали наближаването на изборния ден

Снимка: БГНЕС

Днес парламентът трябва да гласува промените в Изборния кодекс, които бяха договорени от управляващото мнозинство през седмицата. Най-общо те включват:
- отпадане на ограничението за брой на избирателните секции в страните от ЕС;
- различно отчитане на гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого“ при мажоритарни и при пропорционални избори;
- възможност за разкриване на допълнителна урна в натоварените секции.
Дали те ще бъдат приети в този им вид, зависи от волята на депутатите. На експертите обаче остава анализът – именно затова потърсихме и политолога Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл“.
Според него, ние постепенно свикваме с мисълта, че изборното законодателство у нас се променя конюнктурно, постоянно и ад хок, което води и до трайно свикване с друга мисъл – че около изборите в България винаги има проблем. Сегашната промяна в 12 без 1 може и да е прецедент, но със сигурност е ескалация на проблема – след Костинброд, „Арена Армеец“, 15/15, прозрачните бюлетини, неяснотота около начина на гласуване за референдума и т.н., и т.н.
В резултат на всичко това ние започваме да свикваме с хаоса, който се създава, а голяма част от политическите партии разглеждат изборните механизми като част от партийната си пропаганда. Те не просто мислят конюнктурно, а пазят и определени козове за последния момент. Г-н Симеонов добави, че е напълно убеден, че част от хората, които алармираха за проблема с Изборния кодекс сега, са знаели отдавна за него и са чакали наближаването на изборите за да го повдигнат – естествено с предизборна цел.
Какви дивиденти може да им донесе това решение? Ще се справи ли изборната администрация с промените, направени в последния момент? Защо е толкова важна различната трактовка на квадратчето „На подкрепям никого“? Как ще повлияят на резултатите референдумът и гласовете от чужбина? И какво ще се случи с управленската формула след 6 ноември? – чуйте в интервюто с анализатора.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Психично здраве, саморегулация и работна среда – какво зависи от нас?

В рубриката "Времето на редактора" разговоряхме за психичното здраве с психотерапевта Ирина Кирякова. Темата на Световния ден на психичното здраве тази година е фокусирана върху работното място – пространство, където често преминава съществена част от живота ни и където много от предизвикателствата, свързани с психичното здраве, стават особено..

публикувано на 10.10.24 в 12:08
Директорът на Държавната агенция

Архивът на Иван Костов: Ценен принос към изследванията на Прехода

На 10 ноември отбелязваме Професионалния ден на архивиста, а тази година той е ознаменуван с едно значимо събитие – дарението на личния архив на Иван Костов, бивш министър-председател и една от ключовите фигури в българския политически преход. От 11:00 часа Държавна агенция "Архиви" официално приема този ценен принос, който включва 6 линейни метра..

обновено на 10.10.24 в 10:42
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков: Гласът на разума започва да затихва

В Деня на психичното здраве в "Нашият ден" разговаряме с проф. Христо Хинков , психиатър, бивш министър на здравеопазването. Разбирането на проблема в областта на психическото здраве в България е свързано с нивото на културно развитие у нас, смята проф. Хинков. "Изоставаме драстично в това културно развитие от водещи европейски народи,..

публикувано на 10.10.24 в 10:02

Училището за надежда в Русаля

Запознаваме се с епизод от живота на едно необичайно място за усвояване на знания и умения  – училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца "Димитър Екимов" в село Русаля. За него, за новата учебна година там и за филма "Училище за надежда", който тръгва по кината на 1 ноември , разказва в "Нашият ден" Анимари Димитрова . За учебното..

публикувано на 10.10.24 в 09:06
Анна-Мария и Катерина Андрееви

Да се завърнеш в България

Ана-Мария и Катерина Андрееви са български сестри, родени и израснали в Америка, които правят избора да живеят в България. Те създават инициативата "ЗаВръщане в България" , която определят като общност, чиято мисия е да улесни завръщането на българите от чужбина. "Бихме искали да създадем ресурс за хора, които живеят в чужбина, да им е обяснено..

публикувано на 09.10.24 в 16:20