Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Петров непоколебимият

БНР Новини
Симеон Идакиев и Боян Петров в студиото на програма „Христо Ботев”.

Това предаване ви среща с един човек, от чиято воля и целеустременост всички се възхищаваме. Името му е Боян Петров, когото приятелите наричат Съни. Трябва да чуете неговия разказ и ще се убедите, че той наистина е не само слънчев, но и човек, който никога не се предава. Затова много ми се искаше именно той да е първият гост в предаването ми за 2017 година и съм щастлив, че това наистина се случи.
Боян Петров е много известен, но все пак ще припомня за по-младите част от неговата впечатляваща биография: Той освен зоолог, който работи в Националния природонаучен музей в София, е и първият български алпинист, който на 20 май 2014 година изкачи третия по височина връх в света Канчендзьонга (8,586 м), както и първият диабетик, изкачил се на тази височина и то без кислород. На 23 юли същата година стъпи на върха на Броуд Пик  (8,047 метра), а на 31 юли изкачи и втория по височина връх в света К-2, което го прави 35-ят човек, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Двойното му изкачване-на Броуд Пик и К-2 за 8 дни, пък е и световен рекорд. За тези впечатляващи успехи беше поздравен с видеообръщение от легендата в световния алпинизъм Райнхолд Меснер. На 30 септември 2015 година изкачи и връх Манаслу. Не бива да забравяме Гашербрум І, Нанга Парбат, както и Макалу, Анапурна и Гашербрум ІІ, до върха на който оставаха само няколко десетки метра.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Gypsy Lore Society – годишна среща в София

През далечната 1888 във Великобритания   се създава международна ромска организация, наречена Gypsy Lore Society. Целта му и тогава, а и сега, е да обединява и установява по-тесни контакти между учените, изучаващи историята и културата на ромите – и отседналите и пътуващите (роувъри и травълърс както още ги наричат). Периодично това Общество..

публикувано на 03.10.24 в 08:10
Махатма Ганди и Лев Толстой

История на ненасилието

Ако те ударят по едната буза, да обръщаш ли другата, или да биеш и ти, хем по-силно? И поученията на Исус от планината, и източните религии разсъждават над тези дилеми откак свят светува. Говорим за философията на ненасилието, може би политически най ярко въплътена от Махатма Ганди с революцията в Индия, но и за фигури като Лев Толстой, Мартин Лутър..

публикувано на 02.10.24 в 18:51
„Сказание за цар Самуил“ - маслени бои, платно, Васил Горанов

Цар Самуил – 1010 години от смъртта му

Когато става дума за българските царе и се спомене името на цар Самуил, първото, което изплува в съзнанието ни, е историята за ослепените негови войни. Едва след това се сещаме и за легендите,   разказвани за него. Тази година на 6 октомври се навършват 1010 години от трагичната му смърт. В ход е подготовката за тържественото отбелязване на тази..

публикувано на 02.10.24 в 15:10

Силвия Лакова: Децата са любознателни, отворени и бързо усвояват нови знания

Студенти от 7 до 11 години посетиха Университета за строителство, геодезия и архитектура за една седмица, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Силвия Лакова. Идеята за създаването на този университет, смята тя, е било да се предизвикат и насърчат естественото любопитство и критичното мислене на децата, като се повиши интересът им..

публикувано на 01.10.24 в 17:45

Палеонтологът Владимир Николов: Находището край Трън е прозорец към един изгубен свят

От 2 до 10 август тази година се проведе Седмата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при БАН до находището на динозаври и друга гръбначна фауна с къснокредна възраст край град Трън. В резултат на извършените от екипа дейности са събрани над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни. Те ще позволят на палеонтолозите да..

публикувано на 01.10.24 в 09:30