Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит юбилей на Арон Аронов!

| обновено на 28.07.17 в 15:35 БНР Новини
Анелия Шуманова и Арон Аронов в „Една нощ във Венеция“.
Снимка: aronaronov.weebly.com

В двата последни петъка на юли „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в компанията на една от най-ярките звезди на българския музикален театър от близкото минало с красив глас, завидна артистичност и бляскава кариера. На 12 юли Арон Аронов навърши 80.
Репертоарът му включва почти всички централни партии в най-популярните и поставяни оперети на Офенбах, Щраус, Лехар и Калман. През 1965 година, когато е приет в състава на ДМТ „Стефан Македонски“ поема щафетата от легендарните тенори Любомир Бодуров и Минко Босев. Любимият му партньор е бил Видин Даскалов, а сред бляскавите му партньорки са знаменитости като Анета Цанкова, Тинка Краева, Лиляна Кошлукова, Донка Шишманова, Божана Продева, Лиляна Кисьова, Людмила Чешмеджиева, Диана Попова, Анелия Шуманова, Зорка Димитрова, Сабина Тянкова, Светлана Иванова, Добрина Икономова. Певческото му дълголетие е забележително - остава водещ солист на Музикалния театър до 70-ия си рожден ден! Разговорът с него започна от може би най-успешната му роля в прочута Лехарова оперета – „Страната на усмивките“, за да продължи с историята на един много интересен и наситен живот, изпълнен с музика и любов.
Говорихме за обучението му при знаменития маестро Христо Бръмбаров; за дебюта във Варненската опера с Алфред от „Травиата“; за първите оперни изяви на софийска сцена – Манрико от „Трубадур“, Ернани от едноименната опера; за преддебютното му участие на сцената на ДМТ – Фреди от „Моята прекрасна лейди“ на Лоу; за официалния дебют в класическата френска оперета „Дъщерята на мадам Анго“ на Льокок; за още роли, постановки, партньори и партньорки, режисьори и диригенти.

За Арон Аронов беше особено приятна изненада да чуе фрагменти от един много ценен запис в Златния фонд на БНР – премиера на „Птицепродавецът“ от Карл Целер, запис от 20 септември 1967 година, дирижиран от Давид Недялков с участието на Лиляна Кошлукова, Тинка Краева, Видин Даскалов, Хрисанд Бъчваров, Людмила Чешмеджиева в една от най-успешните си роли – Кристъл и разбира се – Арон Аронов в главната роля на Адам.

На финала 80-годишният тенор се обърна към слушателите: Има стари млади, има и млади старци. Скъпи слушатели, не е важно на колко години сте. Важно е да не признавате, че остарявате, или че сте стари. И ако съумеете да го направите, а това не е много трудно, просто ще живеете на белия свят по-дълго.

Написах нещо за моя юбилей и искам да го чуете и вие:
Навърших аз осемдесет
и не мислете, че е зле
остават толкоз дни напред -
ще се живее! Олеле!.


Разговора с Арон Аронов можете да чуете в звуковите файлове.








Марио Николов, Добрина Икономова и Арон Аронов (вдясно) в „Прилепът“.    Снимка: aronaronov.weebly.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 15-ият фестивал "Опера в Летния театър"

Музикалният фестивал "Опера в Летния театър" ще се състои за 15-и път. Той е част от 77-ия творчески сезон  на Варненската опера. Във фокуса е 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус. 20 спектакъла с осем премиерни заглавия са включени в програмата. Отправна точка са тематичното и жанрово..

публикувано на 14.06.24 в 09:05

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 12.06.24 в 11:34

Фолклорните области на България: Епизод 4 – Средна Западна България - Граово

Четвъртият последен епизод от поредицата отново ни повежда в Средна Западна България. Този път, обаче, ще се запознаем с фолклора на Граово. Граово обхваща Пернишко, Брезнишко и Радомирско. За епическите народни песни, възпяващи славните подвизи и бита на Крали Марко, за характерните танцови движения, разкриващи буйния темперамент на населяващите..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Кавалджията Георги Иванов на 75: Винаги съм искал да бъда различен

Предаването "Портрети" в музикалната линия "Жива вода", което представя творческите истории и музиката на различни изпълнители, гостува на знаменития кавалджията Георги Иванов, продължител на стария тракийски изпълнителски стил. Над две десетилетия роденият в село Ханово музикант, е солист в оркестъра на Тракийски ансамбъл за народни песни и..

публикувано на 10.06.24 в 17:05

Траш метъл легендите от "Мегадет" идват за концерт в София

Американските траш метъл легенди от "Мегадет" идват за концерт на столичния колодрум "Арена София" на 15 юни. Поредният десант на Дейв Мъстейн и ко. е в афиша на популярната поредица Sofia Solid . Събитието с главен герой един от последните истински рок звезди, тип "кралски", е част от турнето Crush The World . Знаменитата банда ни е..

публикувано на 10.06.24 в 12:32