„Голям кулинарен речник” се появява преди почти сто и петдесет години. Когато започва да пише тази книга Александър Дюма вече е популярен автор, преминал е 60-те години и има зад гърба си близо 650 книги. Разликата е, че този речник е сред малкото произведения, които Александър Дюма написва сам, без помощта на литературни чираци. Не за друго, а защото темата му е била много присърце и той пише с удоволствие. Нещо като автобиография, но под формата на готварски правила и рецепти.
Наречен е речник, но всъщност представлява енциклопедия в духа на Френското Просвещение, защото обединява всичко, което за Дюма е представлявало теория и практика на кулинарното изкуство. Теория, разбира се, не в днешния научен смисъл, а по-скоро като философия на съществуването, или светоглед, казва проф. Милена Кирова.
По думите на проф. Кирова жанрът на тази книга не подлежи на строга литературна дефиниция. Тя съдържа множество разнообразни текстове: от митологични разкази и легендарни истории до семейни спомени, лични мемоари и дневник - изповеден разказ. От история на храненето до география, ботаника и зоология. И всичко това поръсено с множество афоризми, анекдоти и дори клюки от съвременното му общество, разказва проф. Милена Кирова. Тя споменава, че ако търсим прилика с някаква книга от историята на българската култура, може би трябва да се обърнем към Рибния буквар.
И още нещо - ако не се интересуваме от кулинарна история и гастрономическите предпочитания на Александър Дюма, поне ще разберем как звучат рецептите от времето на тримата мускетари и как се променя с времето разбирането ни за вкусна храна.
Преводът от френски език е на Офелия Петрова и Марта Иванова.
С Анелия Узунова и проф. Милена Кирова разговаряме за литературните и гастрономическите пристрастия на Александър Дюма.
"Белият куб" е кураторски проект на Христо Калоянов. Терминът "Белият куб" идва от есето на Брайън О’Дохърти Inside the White Cube: The Ideology of the Gallery Space от 1976 година. Основните характеристики са бели стени, които символизират чистота, без прозорци в контролирана среда. Проектът на Калоянов разглежда темите за появата, развитието и..
Жителите и гостите на Пловдив могат да се докоснат до вдъхновяващата история на оперната прима Райна Кабаиванска чрез изложбата "Моите будители". Експозицията представя над 150 фотографии и разкрива впечатляващия път на Кабаиванска на световните сцени – от дебюта ѝ до триумфите в "Ковънт Гардън", "Ла Скала", "Метрополитън опера" и други престижни..
Седмицата на италианската култура в Балчик ще се състои за осми път. Началото на 21 юли дава изложбата "Персонажите на Пучини – живо вдъхновение". Тя представлява колекция от творби живопис на участниците в предишното издание на форума. Може да се разгледа в Каменната зала на Културния център "Двореца". Вечерта на 21 юли ще се състои концерт на..
В "Тийн Тайм" отбелязваме 21 години от кончината на Радой Ралин. Истинското име на поета, сатирик, дисидент, известен с творчество, защитаващо свободата на словото, е Димитър Стоянов. Сатиричните творби на Ралин се радват на изключителна популярност, защото съумяват да бъдат справедливи , предусещайки взривоопасните зони в социалното пространство...
Гостът ни днес е легендарният музикант Пейо Пеев, който е барабанист и основател на групите "Импулс" и "Спринт". Като млад музикант е част от съставите "Тонус", "Кристали" и "Звезди". През март 1979 година основава "Импулс" като студийна група към Българското национално радио. През 1981 година музикантът основава група "Спринт", в която се..
В предаването "Български изпълнители" ще ви срещнем с младата българска пианистка Рая Костова. Музикант с интересен житейски и професионален път, който..
Данила Бабенко е руски гражданин, избягал от страната си, когато Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година. Вече три години Данила не може да..
Днес, в рамките на фестивала "Дни на класиката в Балчик", чието начало беше поставено на 19 юли, ще можем да станем част от концерт с шедьоври от..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg