Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишни награди на платформа АГОРА

БНР Новини
Снимка: Михаил Георгиев

Читалищата – тази уникална, единствено българска институция, повече от 160 години изпълнява своята мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на народа ни. Трайна и дълбока е връзката с миналото, традициите, просветата, културата, благотворителността, работата в полза на местните общности. Храм на духовността, център за развитие на талантите на младите хора, особено в малките населени места, народното читалище е призвано да обединява, да събира под покрива си различните поколния, да формира съвременното гражданско общество. Цялата тази всеобхватна дейност не остава незабелязана.

Снимка: Михаил Георгиев

Платформа АГОРА – активни граждански общности за развитие и алтернатива, е единственото сдружение в страната, което подпомага, следи и оценява инициативите на читалища, които в съдружие с местните хора, реализират успешни проекти за по-добър живот в общността. И тази година на тържествена церемония бяха връчени наградите на читалища в 5 категории.

Кои са те и как протече награждаването чуйте в предаването „Събота сутрин“, излъчено на 7 април.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51