Расте интересът към отглеждането у нас на най-скъпата подправка - шафран. Засетите площи тази година надхвърлят 6500 дка, като най-много са те в областите Силистра, Шумен и Русе.
Повече от 1 тон е произведеното количество тази година, съобщи Хасан Тахиров - председател на Българската асоциация на производителите на шафран.
Иран продължава да е лидер в производството на тази култура, но с помощта на държавата до няколко години България може да заеме челното място, категоричен е Тахиров.
България е все още нов играч на международния пазар на шафран. Затова стоката се предлага на много ниска цена - 10 лв. за грам или 10 000 лева за килограм.
В бъдеще цената ще е много по-висока, защото българският шафран е един от най-качествените на световно ниво, коментира Тахиров. Той съобщи, че се водят разговори с политици изоставените земи да се използват за сеитба на тази култура.
На днешния 17 януари си спомняме за големия български поет Атанас Далчев , който ни напусна на тази дата през 1978 година . Атанас Далчев е..
С покана за един специален концерт в "Артефир" гостува музикантката и асистент в НМА "Проф. Панчо Владигеров" Сабина Йорданова . Утре (18 януари)..
Понятието " biodeutsch" ( биогермански) бе избрано за антидума за 2024 година в Германия. Защо журито определи това понятие за дискриминационно?..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg