Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождественски традиции по италиански

БНР Новини
Фигурките от рождественските ясли са неизменна част от коледния дух в Италия
Снимка: Pexels

Точно преди година Ви запознахме с любимите празнични ястия на италианците: паста рагу и сладкиш, който в Италия наричат английска супа. Сладкишът има дълга биография. Споменава се в рецепта от 1654 г., която препоръчва резен хляб да се сложи в чиния и да се напои хубаво с шери. Добавят се разбита сметана, плодове, захаросани лимонови и портокалови корички. В Обединеното кралство го наричат трайфъл, идва от френското trofel. Означава нещо малко или „дреболия“. Добива популярност в много страни, където се допълва съобразно местните продукти и вкус: добавят се желе, вино, ванилов крем, целувки за украса.. Креолският му вариант е от различни парчета сладкиши, напоени с ром, червено вино или плодов сок. В Шотландия го наричат whimwham. В Италия десертът става известен като „английска супа“, защото се сервира в голяма купа с черпак.
Какво рождественско кулинарно приключение в Италия можем да направим този път? Да открием още тайни от традициите и обичаите там. И какво 2018-та година донесе на Н. Пр. г-н Стефано Балди – извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в София.






У нас се срещаме с уговорката „да се видим на кафе“. В Италия имат хубаво кафе, но се уговарят за друго питие. Какво е то? И още за понятието „италианска марка за гостоприемство“ разказва Теодора Иванова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Наталия Темелкова

Сладостта понякога горчи...

Метафора с житейски и медицински привкус, която бе отправна точка в разговора с д-р Наталия Темелкова. Формалният повод бе току-що отминалия Световен ден за борба с диабета. Започнахме своята среща с напомнянето, че д-р Темелкова традиционно ни гостува в средата на месец ноември всяка година и нейната компетентност на ендокринолог винаги буди голям..

публикувано на 18.11.24 в 16:35
Крикор Асланян до паметника на Винсент Ван Гог

В музеите на Сезан и Ван Гог в Екс ан Прованс

Поемаме към Екс ан Прованс с пътешественика Крикор Асланян. Той вече е в Монреал, където живее, но преди да отлети го поканих в студиото, за да разкаже за две емблематични места, свързани с Пол Сезан и Винсент Ван Гог. С него се запознахме покрай книгата му "Един софийски малчуган разказва", но се оказа, че е посетил 35 държави и освен в Канада е..

публикувано на 18.11.24 в 12:10
Красимир Стоев

Красимир Стоев: Очаква ни мека зима с повече валежи

"Всеки харесва различно време, включително и ние, синоптиците. Ето сега в това антициклонално, барично поле, което определя времето през последните дни, мога да кажа, че времето е скучно, защото и тези пет изречения, които представляват прогнозата за времето, тя, общо взето, е една и съща. Аз от малък и като синоптик вече, харесвам..

публикувано на 16.11.24 в 11:30
Александра Петкова на връчването на наградите в Катовице

Александра Петкова: Моят проект допълва теорията на Келвин за константните вълни

Александра Петкова от 12.В клас на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" спечели първа награда на Европейския конкурс за млади учени в Катовице, Полша, придружена със 7000 евро и наградата на Стокхолмския младежки научен семинар. Тя ще посети събитията в Нобеловата седмица.  Възпитаничката на НПМГ получи и наградата на Regeneron ISEF, където ще участва..

публикувано на 15.11.24 в 18:05
Михаил Пасков

Изложени ли сме на "технострес" и как да се справяме с него

Навярно повечето от нас, особено принадлежащите към поколенията над 30 години, ще разпознаят у себе си признаците на напрежение, тревожност и дискомфорт пред непрекъснато обновяващите се технологии, средства за комуникация и технологични изобретения. Е, оказва се, че това състояние си има име, а вече се търсят и популяризират стратегии и методи за..

публикувано на 14.11.24 в 17:35