Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриел Гарсия Маркес – класикът на два века

Габриел Гарсия Маркес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 17 април преди пет години ракът отнесе от този свят признатия вече за класик писател Габриел Гарсия Маркес. Той е автор на едни от най-популярните романи на 20 век – „Хроника на една предизвестена смърт“, „Любов по време на холера“ и много други. Само шедьовърът му „Сто години самота“ е продаден през годините в около 10 милиона екземпляра в целия свят.
Габриел Гарсия Маркес е роден на 6 март 1927 в Аракатака, Колумбия, известно като банановото пристанище на Карибско море, но прекарва по-голямата част от живота си в Европа и Мексико. В Мексико остава до смъртта си през 2014 година.
По професия е журналист, по призвание писател, но също е и издател, и общественик. Още в лицея, в който учи, започва да пише хумористични поеми и да рисува карикатур. По-късно, когато вече работи като журналист в различни издания, започва да публикува разказите и есетата си…
Световната слава за Маркес идва с публикуването на книгата „Сто години самота“ през 1967 година и за него получава наградата „Ромуло Галегос“. През 1982 г. Маркес е удостоен и с Нобелова награда за литература за цялостно творчество. Но не наградите,  а популярността на творбите му го правят „класика на 20 век“, както пишат за него критиците… а защо не и класик на 21 век.
Маркес е много популярен и в България, още от времената, когато е изповядвал идеите на социализма.
Издателство „Лъчезар Минчев“ се зае със задачата да преиздаде по-голямата част от произведенията на Маркес, както и да публикува неиздадени негови произведения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият актьор Калоян Желев за красотата в простите неща

Той е нърд и не го е срам от това. Обича аниме, всъщност гледа предимно анимации. Старае се да е здраво стъпил на земята, защото една награда, а в случая става дума за "Икар" – както казва самият той – не е повод да литнеш в облаците. "Трябва да знаеш кой си, откъде тръгваш, какво можеш и скромно", обяснява Калоян Желев. Когато си в..

публикувано на 17.06.24 в 13:51

В Бургас отбелязват 100-годишнината от рождението на художника Георги Баев с изложба

Тази година се навършват 100 години от рождението на големия художник Георги Баев. В родния му град Бургас отбелязват годишнината с изложба, която се откри на 1 юни в културния център "Морско казино" и ще бъде на разположение за разглеждане до 31 август. Людмила Кутева , ръководителят на центъра, разказва повече за художника и неговото творчество...

публикувано на 17.06.24 в 10:54

20 години археологически проучвания в Провадия-Солницата

Един обект, обвит в мълчание, успява да проговори благодарение на 20-годишните усилията на екип от археолози, ръководен от акад. проф. Васил Николов. На 11 юни Националният археологически институт и музей на Българската академия на науките (НАИМ – БАН) откри изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр." ,..

публикувано на 17.06.24 в 09:54

"В свои води" е шестата самостоятелна изложба на художничката Ивелина Иванова

Ивелина Иванова има художествено образование живопис и стенопис, пътувала е по финансирани студентски програми в Испания, Италия, Русия и е следвала в тамошни университети. За себе си казва, че тези образователни възможности са дооформили нейния художествен и естетически поглед към изкуството. Първите ѝ колективни и самостоятелни изложби са били..

публикувано на 17.06.24 в 08:25

"Киноваканция" в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" за трета поредна година в Бургас. Най-новите български игрални, документални и анимационни  филми ще могат да видят любителите на киното до 16 юни в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема  в тазгодишната селекция е "Силата на волята". Организаторът на събитието Кремена..

публикувано на 15.06.24 в 16:40