Преди дни СБЖ излезе с отворено писмо до президента, премиера и председателя на НС на Република България, както и до посолствата на САЩ и всички страни-членки, в което излагат безпокойството си от създадената към Министерство на културата работна група, която през Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, подготвя нов медиен закон – „на тъмно“ и „прибързано“. Защо и от какво се тревожат колегите ни в СБЖ? Чуйте коментара на Светослав Терзиев, член на УС на СБЖ и преподавател във ФЖМК. "Трябва да се прави разлика между експерти и експерти. Едните са в журналистиката и медиите, а другите в пиара и пропагандата. Този бъдещ закон е подготвяно мракобесие, което ще се отрази на цялото общество. Тъй като тези, които работят тази „творба“, наречена медиен закон, работят на тъмно, ние ще се опитаме да ги изкараме на светло. За да обяснят защо искат точно сега медиен закон, защото не бива да забравяме, че тъкмо тези, които пишат медийните закони не спазват етичните правила на журналистиката и не признават професионалните стандарти.Вижте как никой от този екип – работна група не иска да се покаже, а Министерство на културата отдавна се колебае дали да се намесва в тази сфера.
Още от миналата зима правителството му възлага да прави какви ли не промени, но помним, че така нареченият „Закон Пеевски“ ги изпревари и те пак се скриха… Сега отново им възлагат задача за медиен закон, уж обаче, обърнете внимание, че ЕС искал, което е абсолютно невярно. Директивата за аудиовизуалните медийни услуги няма нищо общо с медийни закони, тя е обърната в съвсем друга посока. Но у на с няма европейска директива или регламент, които да не са извратени в угода на властта и в крайна сметка, в ущърб на обществения интерес. Така беше и със Закона за защита на личните данни."
Целия разговор със Светослав Терзиев можете да чуете в звуковия файл.
Във "Времето на редактора" се срещаме с Росен Недков – главен готвач в курорта Златни пясъци. Разговаряме за професионализма и отношението към работата и хората. Недков е главен готвач вече четвърто лято и се гордее с екипа, с който рабоити. Пътят му тръгва от село край Нови пазар. Стратира кариерата си като помощник-готвач и постепенно се..
Работата на главния готвач изисква не само майсторство в приготвянето на храната, но и умението да се ръководи екип, да се координират процесите в кухнята и да се поддържа високо качество дори при значителен обем работа. В хотелската среда тези отговорности стават още по-големи – особено когато се обслужват стотици гости всеки ден. Росен..
Явор Иванов, докторант в Софийския университет и преподавател в Българското неделно училище "Райна Княгиня" в Дъблин, Ирландия, коментира в ефира на предаването "Нашият ден" темата за бездомничеството и неговите причини. По думите му делът на хората, които доброволно избират живот без дом, е изключително малък. Макар подобни случаи да се срещат..
На 12 август се отбелязва Международният ден на младежта, приет с резолюция на ООН от 1999 година. Датата е посветена на диалога между младежите от различни култури, както и на обмена на опит между поколенията. В това издание на "Нашият ден" говорим именно за такъв диалог – постигнат с образование в България. От 60-те години на ХХ век до..
На 12 август 2025 г. в Ловеч ще се проведе поредица от събития по повод Международния ден на младежта, посветени на активността, забавлението и изявата на младите хора. Празничната програма ще започне в 10:00 ч. на пл. "Екзарх Йосиф I" със състезание с велосипеди и тротинетки, като записването за участие ще започне в 09:30 ч. Участниците ще се..
На 7 септември 1940 година е подписана Крайовската спогодба – договора между България и Румъния, включващ връщането на Южна Добруджа. Връщането на Южна..
Тя е от Троян – градът на керамиката, но от десетилетия живее и твори в Бостън, САЩ. Там я отвежда любовта, а тук всяка година я връща силната ѝ..
Тази година "Панаирни дни Оряхово" отбелязват своето 94-то издание, като празничната програма продължава до 24 август . Откриването премина с..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg