Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във въздуха се носи някаква вибрация…

Снимка: Архив на Радиотеатъра

Последният (засега) епизод на документалния сериал Радиото, този, който носи номер 20 в най-дългата (засега) документална аудио продукция, направена в България, е фактически поглед назад, към кухнята на целия сериал и на още хиляди артистични аудио произведения, които носят събирателното име радиотеатър, име, което само по себе си, въпреки цялата си неточност, вече толкова дълго време е в обръщение, че успя дори да напусне периода на звученето си като нещо остаряло, и сега буквално грее като стилен винтидж.

Ако продължим със симпатичните винтидж събирателни съществителни, неминуемо ще дойде обобщението. От 26 декември 1938 насам много вода, звуци, гласове, звукорежисьори, режисьори, актьори и редактори изтече през Второ студио на БНР.  Когато Радиотеатърът стана на 75, отпразнувахме тази сериозна и уважителна дата със спектакъла-реставрация Крилата помощ на сцената на Първо студио с участието на цяла армия любими режисьори, актьори, композитори, музиканти, журналисти и автори на радиопиеси, които пред микрофоните се трансформираха, както това може да стане само в една радиопиеса, в пожарникари,  телеграфисти, телефонисти, миньори, летци и доктори, за да дадат нов живот на текста на Ангел Каралийчев и Матвей Вълев, от който радиотеатърът в България се появи на бял свят.

Сега Радиотеатърът стана на 80 и това е повод да се върнем към Второ студио и течащата през него вода, звуци, музика и гласове, събрани от Яна Добрева за Епизод 20. 

Пътуване през Второ студио е осъществен с участието на Кръстьо Сарафов, Петко Атанасов, Марта Попова, Георги Стаматов, Спас Джонев, Константин Кисимов, Владимир Трeндафилов, Иван Димов, Олга Кирчева, Зорка Йорданова, Петя Герганова, Ирина Тасева, Лео Конфорти, Таня Масалитинова, Славка Славова, Нейчо Попов, Борис Арабов, Георги Парцалев, Любомир Кабакчиев, Константин Коцев, Никола Динев, Григор Вачков и Димитър Василев, Георги Михалков, Валя Бояджиева, Живко Марев, Николай Акимов, Диляна Данева, Майя Динева, Веселин Мезеклиев, Теодор Иванов и Петър Увалиев.

Първото излъчване на епизод 20 в ефира на Програма „Христо Ботев“, БНР е на 18 април 2015, събота, в 15.30 часа.

Снимката, която послужи за изработването на афиша на този епизод и увенча с успех едно дълго фоторепортерско издирване, с голяма вероятност е направена от Мирчо Сливенски. Тя е от мястото на събитието - Второ студио, от началото на 70-те. Георги Морянов, Пламен Петров и Асен Саев са хората от екипа, а името на младата редакторка от Радиотеатъра остана неизвестно (засега).

Думите, които ми послужиха за заглавие, са на Иван Добчев. Той изговаря тези думи в този клип. Ще чуете и усетите за какви вибрации става дума. Направихме го през 2014 година за 75-ия рожден ден, но това е клип за Радиотеатъра изобщо. От 1938 в ефира на България. Датите са като метафорично течащата през студиото вода, която се лее с лекотата на широка река. Музика: Стефан Димитров. С участието на Петър Увалиев, Татяна Лолова, Теодосий Спасов, Иван Добчев  и Велислав Павлов.



Слушайте „Документално студио“ на 18 май, събота от 19,30 ч. по програма „Христо Ботев“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата, разговаряхме в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на..

обновено на 20.05.24 в 10:44
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид, и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35