Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Магията на шоколада“ или храната на боговете, побрана в книга

БНР Новини
Снимка: Таня Димова

Не е изненада, че шоколадът се прави от какао. То пък от своя страна се добива от плодовете на дървoто „Theobroma cacao“, което вирее в Южна Америка. В превод името на дървото означава „храна на боговете“. Едва ли по-точно бихме могли да определим шоколада. Сладкото блаженство, което се топи в устата ни, е източник на енергия и щастие. То дори ни прави по-умни. Припомнете си само съветите, които получаваме преди изпит – винаги е по-добре да имате шоколад под ръка.

Употребата на шоколад обаче била осъжда от католическата църква, защото се смятало, че зад действието му се крие някаква магия и съблазън. Именно за магията на шоколада ни разказва в книгата си сладкарката Елица Божинова. Книгата, която Елица създава заедно с кулинарния фотограф Илиян Илиев, има над 100 рецепти под общо 80 заглавие.

Изготвянето й им отнело повече от половин година, но днес книгата вече е носител на награда от най-престижния конкурс за кулинарни книги Gourmand World Cookbook. Всички рецепти и фотографии в нея са създадени в ателието на Елица. Там отидох и аз, за да разбера повече за магията на шоколада. Бях посрещната от сладкарката и управителя на ателието – съпругът на Елица. Между вкусните шоколадови изкушения успях и да задам въпроса си – как се събира в книга магията на шоколада. Чуйте какво ми отговори Елица Божинова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модернистична Европа в артистична България

В Софийската градска художествена галерия предстои закриване на изложбата "Европа в България. Отражения на европейски художествени направления в българското изкуство от Освобождението до средата на ХХ век" – едно художествено събитие, което с визията и находките си зададе нов поглед върху начина, по който модернистична Европа присъства в..

публикувано на 12.02.25 в 17:39

Познатият и непознат Алберт Коен

За БНР цялата 2025 година минава под знака на 90-ия му юбилей. С много паметни моменти е пълна историята на Радиото ни. Много са журналистите, оставили трайна следа със своето репортерско майсторство и присъствието си зад микрофона. И сред директорите му има такива, чиито имена се помнят поради приноса им в развитието на медията. Почти нищо,..

публикувано на 12.02.25 в 13:15
Доц. д-р Росен Люцканов

Ръководството за справяне със стреса на Робърт Саполски

"Ръководство за справяне със стреса или защо зебрите нямат язва" е една от знаковите книги на Робърт Саполски, невролог и приматолог, професор по биология, неврология и неврохирургия в Станфордския университет. Доц. Росен Люцканов представя книгата и основните идеи в работата на самия Саполски във "Време за наука". "Книгата е..

публикувано на 11.02.25 в 12:14
Катрин Димитрова, Антоанета Василева, Цвета Николова и Яна Алексиева (от ляво надясно)

Децата, интернет и изкуственият интелект

Европейският съюз и политиката на Европейската комисия, свързана с безопасния за децата интернет, отдавна е намерила израз в различни директиви. Европейската стратегия за по-добър интернет за децата по същество е всеобхватен подход за гарантиране на защитата, уважението и овластяването на децата и младите хора онлайн. Със Закона за цифровите услуги бяха..

публикувано на 11.02.25 в 09:37
Доц. Жана Казанджиева

Зимата на… нашите проблеми

Мръсен въздух, сковаващ студ, вятър, мъгли и човешката кожа, уязвима от всички тези природни фактори. Разговаряхме с дерматолога и водещ специалист в Александровска болница доц. Жана Казанджиева. Диалогът в поредното издание "За здравето" протече на няколко нива с различни сюжети. Първо отделихме внимание на външните фактори, които влияят на..

публикувано на 11.02.25 в 09:15