Не е изненада, че шоколадът се прави от какао. То пък от своя страна се добива от плодовете на дървoто „Theobroma cacao“, което вирее в Южна Америка. В превод името на дървото означава „храна на боговете“. Едва ли по-точно бихме могли да определим шоколада. Сладкото блаженство, което се топи в устата ни, е източник на енергия и щастие. То дори ни прави по-умни. Припомнете си само съветите, които получаваме преди изпит – винаги е по-добре да имате шоколад под ръка.
Употребата на шоколад обаче била осъжда от католическата църква, защото се смятало, че зад действието му се крие някаква магия и съблазън. Именно за магията на шоколада ни разказва в книгата си сладкарката Елица Божинова. Книгата, която Елица създава заедно с кулинарния фотограф Илиян Илиев, има над 100 рецепти под общо 80 заглавие.
Изготвянето й им отнело повече от половин година, но днес книгата вече е носител на награда от най-престижния конкурс за кулинарни книги Gourmand World Cookbook. Всички рецепти и фотографии в нея са създадени в ателието на Елица. Там отидох и аз, за да разбера повече за магията на шоколада. Бях посрещната от сладкарката и управителя на ателието – съпругът на Елица. Между вкусните шоколадови изкушения успях и да задам въпроса си – как се събира в книга магията на шоколада. Чуйте какво ми отговори Елица Божинова.
С Мария, Анна и Антон тръгваме на едно пътешествие из екзотични места – там, където какаовият плод е приютен под щедрите сенки на високи бананови палми или отрупани с манго и папая дървета. Островът, на който отиват е Гренада и е сред многото в Карибския басейн. А Мария, Анна и Антон, не просто търсят приключения сред джунглата на "Какаовия колан"...
"Ганьограф" е авторско работно наименование на кратките визуално-словесни творби в социалните мрежи, описващи "класическия българин" или "класѝка", нещо като съвременния Бай Ганьо. Негов автор е д-р Богдан Дичев, гл.ас. в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, гост на предаването "За думите". Той изследва публикуваните в..
Способни ли са машините да мислят? Има ли връзка между разбирането, интелигентността и съзнанието? Каква е природата на мозъчните процеси, които са в неговата основа, и могат ли да бъдат прехвърлени в електронен носител? Тези и други въпроси обсъждат авторите на статиите, включени в сборника "Изкуствен срещу естествен интелект", чийто съставител е..
Представете си ярко розово езеро със захарно бели облаци… във водата. Трудно е дори за разюздано въображение. А такова място съществува! Селото около езерото вече е квартал на Баку, столицата на Азербайджан. Нещо като нашата Бояна. Наоколо строят къщи състоятелни люде, които имат проблеми с щитовидната жлеза и трябва да дишат йодни пари. Така..
Представителите от ИП-БАН ас. Ина Анастасова – носител на наградата "Проф. Иван Шопов“ на Съюза на химиците в България "Изявен млад учен в областта на полимерите“ за 2025 г., Анна Пранчева – носител на награда за най-добър доклад на 16-ата научна сесия "Младите учени в света на полимерите" 2025 г. и отличена с грамота за достойно представяне в..
На 7 април – Деня на здравния работник, отбелязваме значимостта на хората, които се грижат за здравето ни не само в болничните зали, но и чрез словото...
Представете си ярко розово езеро със захарно бели облаци… във водата. Трудно е дори за разюздано въображение. А такова място съществува! Селото около..
Първите стипендии "Контрасенсус" за млади учени и насърчаване на изследователското любопитство, в чест и памет на проф. Ивайло Дичев, бяха връчени в края..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg