Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За изкуството да колекционираш произведения на изкуството

Румен Манов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

През последните години, когато по някакъв повод се заговори за притежатели на частни сбирки от произведения на изкуството, почти винаги се споменават едни и същи имена на известни колекционери. Един от тях е Румен Манов – почетен гражданин на Кюстендил. За да популяризира красотата и културно-историческото наследство на своя роден град, той написва и издава книгата „Приказка за Кюстендил“.

Румен Манов е историк, лицензиран експерт-оценител на съвременно и старо българско изобразително изкуство и известен дарител. Често споделя, че за своя житейска мисия е избрал да издирва, реставрира и да дарява културни ценности на музеи от цялата страна. Успял е да спаси от забрава и унищожение много ценни документи, икони, произведения на изобразителното изкуството и други предмети, които събира повече от 30 години. Едно от поредните ценните дарения, които Румен Манов предоставя на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, е „Житие на Стефан Неманя“ от XV век. И като един от най-големите дарители на Центъра, той е отличен с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“ първа степен. Националният исторически музей също е получил ценни негови дарения – три рисувани антични вази от чeрнoфигурeн лeкит oт VІ в.пр.Хр., рисувани в кeрчeнcки cтил, както и лeкит oт ІV в.пр.Хр. и чeрвeнoфигурeн съд за пиене, също oт ІV в.пр.Хр. За своята дейност и дарителство Румен Манов многократно е получавал отличия и благодарствени грамоти, за неговия принос за опазване на културното наследство.

Той е автор и на книгата „Приказка за България“. Целта на нейната поява, двуезично издание на български и английски език – е да привлече обществения поглед към важни моменти от българската история, някои от които за първи път стават известни от страниците на тази книга.

За това дали колекционерството е скъпо забавление и печеливш бизнес, или е патриотична кауза и житейска мисия, разговаряме с Румен Манов, собственик на столичната художествена галерия „Нерон“ и „Будител на годината“ за 2017 г. – нашият гост в това предаване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05