Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценностите на миналото

Момчил Цонев
Снимка: Личен архив

В това издание на рубриката "Радиоавтограф" на предаването "Семейно радио" на гости ни е Момчил Цонев. Той е роден в Габрово и е културен мениджър и писател. Завършил журналистика, той носи у себе си характерното за професията любопитство. Историята е в центъра на неговите интереси. Любовта към нея наследява от своята майка, която е историк и дълги години е работила в Историческия музей на Габрово. Обявен е за един от най-изявените млади личности на България в класацията "40 до 40" за 2019 г. В родния си  град, Габрово, той създава множество проекти: Международен фестивал за улични изкуства, първата градска компютърна игра, онлайн енциклопедия и много други.

Още от най-ранна детска възраст, провокиран от училищни задачи, той започва да проучва историята на своето семейство и на други родове.

От разговора на Ирина Вълчанова с Момчил Цонев ще научите повече за интересната история балканджийския му род и за това как неговият прадядо се озовава в далечна Куба.

Интересът му към миналото бързо надхвърля пределите на рода и се насочва към народопсихологията и историята на българите. Първият му зрял проект е история на град Габрово. По това време, той вече е магистър по културология, с направление съвременни изкуства, а в проекта участие взима и неговата майка – Даниела Цонева, чиято специалност като историк е Българското възраждане. Двамата започват да пишат поредица  от исторически издания под общото заглавие "Габрово – живият град". В хода на работата си Цонев започва по-добре да проумява характерните черти на габровския характер и да го обвързва със суровия живот на балканджиите.

Важна за Цонев е и кампанията "Спаси спомен", която се опитва да запази изчезващи истории и думи. През 2018 г. той създава проекта "Имало едно време в България", който подтиква хората да споделят лични семейни и родови истории. В началото хората трудно се решават да споделят. По-късно проектът се разраства и така се поява и каузата на "стародумците" – група във фейсбук, в която хората споделят архаични и диалектни думи от различни райони. Постепенно, покрай думите, потребителите започват да се споделят и цели истории. 

За Цонев най-важни остават онези истории, в които и днес можем да открием някаква поука. Те вдъхновяват, но и могат да мотивират да се развиваш. Такива за Момчил Цонев са историите на габровските индустриалци. От разговора ще научите още, че Габрово е първият град, който цар Фердинанд посещава непосредствено след обявяването на независимостта. Там той отсяда в дома на индустриалеца Иван Хаджиберов. Твърди се, че габровецът го посреща с думите: "Добре дошли, Вие сте Цар на българите, но аз съм Цар на електричеството". Тази негова самонадеяност се дължи на факта, че две години по-рано Хаджиберов открива първата в България водна електрическа централа за промишлени нужди, направена изцяло с български капитал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07

Българската култура в Айндховен, Нидерландия: Мисия с потенциал

Айндховен е един от най-високотехнологичните градове в Нидерландия, където диаспората на българите се разраства стремително. За Българския културен хъб и българската секция в библиотеката на Айндховен в "Нашият ден" разказват Иван Узунов и Диана Узунова , които ръководят двете интересни инициативи заедно с други доброволци.   "Български..

публикувано на 25.06.24 в 10:13

Антон Угринов с клас по актьорско майсторство в НАТФИЗ

Режисьорът и актьор Антон Угринов за първи път ще бъде художествен ръководител на клас по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. "Над 20 години преподавам в НАТФИЗ актьорско за драматичен театър и режисура, но до този момент съм бил асистент, бил съм в класовете на проф. Атанас Атанасов, на проф. Стефан Данаилов. Това ще бъде моят..

публикувано на 25.06.24 в 09:25
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: За "Изборът" и младата поезия

В "Нашият ден" гостува поетесата, писателка и преводачка Кристин Димитрова , върху чийто разказ "Изборът" българските деца писаха на изпита за НВО по БЕЛ. Димитрова е носител на почти всички големи национални литературни награди, автор на романи, разкази, пътеписи и поезия. Нейно дело са блестящите преводи на творби от Джон Дън и Луис Карол, за..

публикувано на 25.06.24 в 09:03
Гео Калев (вляво) и Радослав Чичев

Какво е Цирколюция?

Какво е Цирколюция? Завъртане, игра на думи, игра с топки, а най-вече популяризирането на съвременния цирк. Тазгодишното 13-о издание на фестивала за съвременен цирк Мини арт фест се нарича "Цирколюция".  Това е единствен по рода си фестивал в България за съвременен цирк, спектакли на открито и циркови работилници, включващ професионален форум –..

публикувано на 24.06.24 в 16:15