Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 24 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Константин Павлов – 1 част

0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
• Пряко предаване от "Пост-културната сцена" на град Пловдив с гости Трифон Ташев и група "Стрък" и Никола Николов, един от създателите на платформата за ъндърграунд музика и обогатяване на културната среда на Пловдив "Пост Култура".
• Между жанровете: блиц интервю с Хироки Ода и Сара Ода минути преди първото представяне на музиката им в България.
• Във втората част на предаването слушаме Paganismo, новия албум на мексиканската супергрупа Sonido Gallo Negro.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритно фадо и уърлд от Португалия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Христо Косашки, ансамбъл "Тракия", Ивелина Димова, Иван Стоянов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Хотелчето" от Весела Фламбурари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Дървосекачът и вълшебното дърво", арменска приказка

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
• Музикален акцент на седмицата: "Всички най-големи хитове" от "Смоуки" в автентична романтична атмосфера от началото на 80-те насред магията на пловдивския античен театър на 28 юни.
• Епизоди от живота: Разказ на двама младежи за посещението им в Страсбург.
• Темите на деня: Единадесетото издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите с акцент изложението на местни производители от Родопите с екологично чисти продукти от планинския район. За "Еньовденска магия" – възстановката на Еньовденския ритуал на поляните в Горна Арда разказва Илия Годев, организатор на фестивала.
• Празник на Монтана "Свети Дух" – за програмата на празничната седмица, 17-ия Международен фолклорен фестивал Монтана 2024 и съпътстващите концерти и събития – разговор с кмета на града Златко Живков.
• На 24 юни в Хасково се открива студентският театрален фестивал "Сцена накрая на града" – за програмата и участниците разговаряме със Стелиян Николов – директор на ДКТ "Иван Димов" – Хасково.
• Разговорът: Четвъртото издание на младежкия научен фестивал "АЛО, КОСМОС | Говори България” се завръща на 25-и юни в София Тех Парк под патронажа на Министерството на образованието и науката.
За научните работилници, интерактивните изложби, провокиращите мисълта лекции и демонстрации, както и за възможността за разговор с астронавти от НАСА говорим с Владимир Божилов – зам. декан на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
• Подкаст от поредицата "Какво може Европа": "Задава ли се нова милитаризация на Европа".
 
от 10.05 до 11.00 часа
Terra Култура
водещ: Мария Мира Христова
• Понеделник започва в събота: Еньовден.
• Архивите са живи: 115 години от рождението на Димитър Димов – за осъдените души, тютюна и вечната поредица живот.
• Културен код: Кино - с телевизионния оператор Анатоли Костов за кинофестивала в Ръждавица, и киноселекцията на ученика Теодор Неделчев.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Нови продукции: Sweet Whispers Celebrating Sarah Vaughan на британската певица, звезда на съвременната джаз сцена Зара Макфарлън.
• В последния за сезон 2023/2024 концерт на Биг бенда на БНР немската тромбонистка Карла Кьолнер ще гостува като солист и ще представи своя музика. Подробности научаваме от Мая Райкова, продуцент на Биг бенда, и маестро Антони Дончев, диригент на Биг бенда.
• Нови сингли.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• Дебют за Danai на българската музикална сцена - разговор с актрисата Емилия Тачева от Академията по драма в Пекин за първия ѝ музикален проект.
• Прожекция на гръцки документални филми в рамките на "Срещи на младото европейско кино” - разговор с Еви Карагеоргу от "Арте Урбана Колектив”, организатор на киносрещите.
• ТРУДЪТ. Когато се наливаха основите - разговор за новата изложба на Музея на изкуството от периода на социализма с Николай Ущавалийски, уредник на изложбата и зам.-директор на Националната галерия.
• Преиздание на психологическия трилър с международно признание "Колекционерът" на Джон Фаулз - разговор с преводача Владимир Германов.
• "Джаз срещи" с пианиста Калин Жечев.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Антония Барулова
Среща с известната българска перкусионистка Василена Серафимова.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• SOS детските селища – у нас и по света
Ден след Международния ден на "SOS Детските селища" разказваме за живота и делото на Херман Гмайер – основател на Сдружението. Разказваме и за промените в развитието през годините на "SOS Детските селища, България". Гост в студиото е Валерия Георгиева, национален изпълнителен директор на Сдружението.
• Спорт за хора с интелектуални затруднения. За политиката на приобщаване на хората с интелектуални затруднения чрез спорт; за успехите на отборите по баскетбол и хокей на трева на атлетите от "Спешъл Олимпикс, България" – за всичко това разговаряме с доц. Мариана Борукова, национален координатор на програмата по баскетбол и Европейски съветник по баскетбол на "Спешъл Олимпикс"; с Камен Тодоринчев – атлет от обединения отбор по баскетбол, с д-р Катя Стоилова – директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пловдив, и Диана Банчева, програмен координатор на "Спешъл Олимпикс България".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Венета Гаврилова
Цикъл "Първите професионални училища в България"
Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен, създадена през 1883 г. С участието на инж. Иван Господинов – учител и възпитаник, инж. Таньо Христов – учител и възпитаник, Мария Иванова, зам.-директорка, Ангел Колев – ученик, Тони Димитрова – завеждаща филиала Музей на текстилната индустрия на Националния политехнически музей, д-р Петър Добрев, гл. ас. в историческия факултет на Софийския университет.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
Можем ли без паметници?
Разговор с проф. Тодор Булев.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Мартин Борисов с подробности за III Национален фолклорен събор "Люлин пее и танцува".
• Радослав Тодоров отправя покана за танцовия спектакъл "Гюрга".
Йорданка Колева представя IV Международен фолклорен събор "За да остане българското".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на фестивала BBC Proms в Лондон. Свири СО на БиБиСи с диригент Жозеп Понс и солистка Мария Дуеняс – цигулка. В програмата: Мануел Де Файя – Интерлюдия и Танц из операта "Кратък живот"; Едуар Лало – Концерт за цигулка и оркестър "Испанска симфония" в ре минор, опус 21; Клод Дебюси – "Иберия" из "Образи за оркестър"; Морис Равел – "Болеро".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Аларма Пънк Джаз" на живо от НДК (зала "Сингълс") с краут-рок/психеделик-пънк дуото heavenphetamine (Токио/Тбилиси).

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Тони Уилямс освен перкусионист е композитор и бенд лидер. Изключително талантлив музикант, който някак остава в сянката на големите джазмени, с които не само свири, но и лично кани в своите проекти. Той е сред най-младите реформатори в джаза, които предизвикват новата рок пулсация в края на 60-те години на миналия век.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35

Четвъртък, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Мария Колева, Радио Кърджали от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Испанска вълна с една от "кръстниците" ни, Естрея Моренте в акомпанимента на китариста Рафаел Рикени. Той..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Сряда, 26 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започваме темата за цирка и цирковата музика. Ману Чао и този, който до 1980 се осмеляваше да осмива системата, наречена..

публикувано на 25.06.24 в 16:42

Вторник, 25 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започва представянето на поредния ни "кръстник", Мишел Петручани. Началото е в съвместното им дуо с органиста Еди Луис и..

публикувано на 24.06.24 в 08:15

Неделя, 23 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 22.06.24 в 08:05