Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация в подкрепа на забраната на фермите за кожи

В събота – първото бягане за животните

Снимка: ngi.caai.bg

Започва парламентарният дебат за забраната на ферми за кожи у нас. Предстои гласуване в две комисии: комисия по земеделието и храните (КЗХ) и комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите (КВНОЖГ). 

Вносителите на промените в Закона са 13 депутати от различни парламентарни групи.

В същото време пред сградата на бул. "Дондуков", откъм служебния вход, в четвъртък ще се проведе демонстрация на привърженици на забраната на ферми за добив на ценни кожи. Демонстрацията се организира от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България (НГИ)*. Доброволците на инициативата ще бъдат гласа на животните, гласа на стотиците хиляди норки в двете български ферми за кожи, които през ноември само след 7 месеца живот ще бъдат убити в газови камери за задоволяване на човешката суета. Доброволците на НГИ настояват от години тази жестокост да спре.

Демонстрантите се събират, за да покажат, че подкрепят внесения законопроект и настояват тяхната воля и тази на още над 50 000 души, подписали се под инициативата за забраната, да бъде чута. Светослав Чекелев, представител на организаторите, споделя: „Тази демонстрация и всички, които предстои да проведем по време на дебатите, са с цел да подкрепим депутатите, които защитават забраната.

Така ще покажем, че наблюдаваме внимателно целия процес – всяка една дума, всяка една реакция. Искаме да разберем кои ще са онези депутати, които ще се опитат да попречат на забраната и по този начин ще одобрят продължаващото страдание на животните във фермите за кожи“.

За причините за демонстрацията пред сградата на Народното събрание на бул. "Дондуков" и някои следващи събития на НГИ научаваме от Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет на Националната гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България.

На 4-ти октомври отбелязваме Световния ден на животните. Доброволците на КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията)** използват този повод, за да обединят усилия за създаването на един по-справедлив към животните свят. В този дух КАЖИ организира първото ежегодно благотворително събитие: „Бягане за животните“. То ще се проведе в Борисовата градина в събота, 5 октомври, а дължината на трасето е 5 км.

Средствата от бягането ще бъдат използвани за кампаниите, които КАЖИ провежда за защита на животните. В момента основната кампания на КАЖИ е за забрана на фермите за ценни кожи у нас и информиране за неетичния произход на продуктите от ценни кожи. Със събраните средства ще бъде подкрепена и работата на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи.

Изисквания за участие в Бягането за животните са само три:
• да обичате животните;
• да обичате спорта;
• да сте готови да се изморите за добра кауза.

В бягането няма възрастови ограничения, приключението е за всички, за малки и големи, можете да се включите и с домашните си любимци. Ако те обичат да бягат, разбира се.

Сборният пункт в събота за подкрепящите животните е езерото „Ариана“ в Борисовата градина в 10.00 ч., а бягането започва в 11 ч.

5 км на 5-и октомври за животните – бягайте за каузата на животните.

* НГИ – Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи е създадена на основание Закона за прякото участие и местното самоуправление. Основана е през март 2018 г. Кампанията за събиране на подписи за инициативата за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност се проведе от 24 март до 22 юни 2018 г. Чрез нея бяха събрани и внесени в Народното събрание над 51 хиляди подписа на граждани в подкрепа на забраната на ценни кожи.

** КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията) е организация с нестопанска цел, която разчита на дарения, за да води кампании ефективно. Фокусирана върху кампанията за забрана на фермите за ценни кожи в България – норки, лисици и други. КАЖИ провежда и планира още много кампании за защита на животните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43