Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глината – вълнуваща материя

БНР Новини

„Глината – вълнуваща материя“ – под това заглавие в галерия „Академия“ виждаме една иновативна, професионална и с огромна фантазия изложба на професор Ивана Енева, която в голяма степен показва целия ѝ сложен и интересен творчески път. 

Експозицията е резултат от дългогодишните творчески търсения на този изключителен артист в областта на най-иновативните съвременни керамични техники: „Плейпърклей“, „Инкрустации на цветни маси“ и „Съвременна терасигилата“. Основната концепция, която Ивана Енева развива в своите творби, е търсенето на нова модерна образност, основана на изключителните свойства на глината да се свързва с други материи. 

Художничката в различните свои цикли, пластики, стенни картини, обли керамични форми „среща“ керамиката със стъклото, метала, хартията и създава нови трайни пластически и естетически възможности. Ивана Енева, която от години преподава специалност „керамика“ в Художествената академия, показва на публиката и своите студенти как изследва в исторически план различни технологии в глината и нейните преобразования – даже такива, които са били забравени цели хиляда години като терасигилата. 

Енева е художник изследовател, който създава нова образна система, който може даже да свърже едно произведение на Йордан Радичков с керамиката и глината, да създаде различна програмна идея за една керамична творба. Тя претворява в големите си керамични творби нашата национална традиция и иконография и в същото време ни свързва с най-новата, модерна изразност.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30