Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Славов: Има опит за тиха подмяна на съдържанието на Конституцията

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Казусът прокуратура – Конституционен съд – президент

коментира в предаването "Мрежата" Атанас Славов, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“:

„Казусът е интересен и дори изключителен, защото виждаме как установени конституционни принципи и стандарти са директно нарушени. Това, което видяхме от прокуратурата, е тотално обръщане на логиката, внушения и липса на достатъчно данни и доказателства, че държавният глава е нарушил закона. А прокуратурата нито е доказала, нито има инструментите да докаже това, докато държавният глава е на тази позиция. Според мен прокуратурата отказва да се съобрази със съдържанието на конституционния текст и се опитва да наложи или предложи такава интерпретация на Конституцията, която да обслужва изцяло тезата на държавното обвинение. Тоест, работим с един опит за тиха подмяна на съдържанието на конституционния текст“ – каза Атанас Славов.

Целите на прокуратурата

„Определено целите не са свързани с конституционни компетентности било на прокуратурата, било на президента. Целите са политически. Целият обхват на изнесеното в публичното пространство цели да подкопае общественото доверие към държавния глава, което всъщност е една политическа цел, осъществена с квазиюридически средства. Прокуратурата навлезе грубо в политиката, без да носи адекватна политическа отговорност, а и професионална, защото знаем, че главният прокурор е неотговорен за действията си“ – допълни Атанас Славов.

Причините прокуратурата да иска да "развенчае" образа на президента

„Конкретно новоизбраният главен прокурор Гешев има два повода. Първият повод е свързан с върнатия от президента указ при избора на главния прокурор. А вторият е, тезата на държавния глава, че са необходими сериозни промени в Конституцията по отношение фигурата, статута, функциите на главния прокурор, така че той да носи юридическа отговорност за действията си“, отбеляза Атанас Славов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19
Радослав Парушев, Светлозар Желев и Анди Велков (от ляво надясно)

За политическата сцена и литературните визии за съвременната реалност

Писателите Андрей Велков и Радослав Парушев гостуват в ефира на “Нашият ден”, за да обсъдят последните избори за Народно събрание и Европейски парламент, политическата ситуация в страната и в чужбина, както и възможното бъдеще пред нас. Радослав Парушев , адвокат и един от водещите специалисти по интелектуално и авторско право в България,..

обновено на 13.06.24 в 12:07
Ървин Дейвид Ялом

93 години от рождението на Ървин Дейвид Ялом

Ървин Дейвид Ялом, американски психиатър, теоретик и практик, преподавател и автор на романи, е роден на днешния ден, 13 юни 1931 г. Той е една от водещите фигури в екзистенциалната психология и груповата психотерапия. Родителите на Ялом емигрират от Русия в САЩ през 1920-те години . Те се заселват във Вашингтон, където отварят бакалски..

обновено на 13.06.24 в 10:33