Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на Ерик Уайнър и „География на мъдростта“

Днес е световната премиера на най-новата книга на Ерик Уайнър „География на мъдростта“ – точно два месеца преди премиерата ѝ в Съединените щати на 12 май. На български вече имаме неговите книги „География на блаженството“, „Човек търси Бог“ и „География на гения“. В „География на мъдростта“ между въведението „Отпътуване“ и епилога „Пристигане“ американският журналист, писател и пътешественик, кореспондент на Националното обществено радио на САЩ и автор освен на „Ню Йорк Таймс“, на още много авторитетни издания, разказва за 14 известни философи и писатели. 

Това обаче не са просто статии за Марк Аврелий, Сократ, Шопенхауер, Конфуций Монтен, Сей Шонагон и др., а увлекателни документални есета, в които Уайнър преплита разкази за живота и философията им, с онова, което му се случва по време на неговите пътешествия с влак. Именно с влак той пропътува различни разстояния из няколко държави, като стига до Китай и Япония. В уюта на този начин придвижване той намира спокойствието да разглежда света в неговата пълнота и цялост. 

Различните глави на книгата стават неусетно пътешествие и за читателя из мъдростта на философи и писатели, но и на самия живот, защото Уайнър описва съвсем реални хора, които среща по пътя си. „Скоростта, научих, е враг на вниманието. Бързината фрагментира нашето съзнание, разделя го на мънички парчета, никое от които достатъчно голямо, за да го осъзнава“, пише авторът във влака на японските железници, който се движи с 310 км в час. 

Книгата му може да бъде четена и наведнъж, защото буквално се лее, а може да се чете и на части, за да се удължи и забави удоволствието, но четейки, няма как да избегнем питането имаме ли ние такива журналисти и къде биха публикували подобни текстове...

Чуйте Нейко Генчев, преводач и издател на книгата.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Спасов (вдясно) и Антон Митов

Антон Митов представя: Даниел Спасов

Антон Митов представя: Даниел Спасов – изпълнител на български народни песни и църковно-славянски песнопения. Даниел Спасов е завършил право в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и магистратура Музикален фолклор в Нов български университет. Като ученик в прогимназията пее в прочутия детски хор "Бодра смяна". Работи като редактор, изпълнителен..

публикувано на 28.10.24 в 11:05

Изложбата "Къде е паркът?" и галерия Sold Out Design с Теодора Коцева

С големия си галериен опит Теодора Коцева създава галерията Sold Out Design съвместно с Кай Мюлер и Untiled Gallery. Тя е ново пространство за съвременно изкуство и артдизайн, предназначено за различни автори от България и чужбина, създавайки поле за срещи и диалози в сферата на културата. За една година, освен че се развива и излиза от рамки...

публикувано на 28.10.24 в 11:01
Ирина Митева в сериала

Ирина Митева на 32: Всяка роля е предопределена

На 28 октомври актрисата Ирина Митева отбелязва своя 32-ри рожден ден. Родена в Добрич, тя прекарва ученическите си години в Средно училище "П.Р. Славейков", където учи под ръководството на Сийка Колева. Висшето си образование завършва през 2017 г. в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кр. Сарафов", в класа на проф. Пламен..

публикувано на 28.10.24 в 10:52

Международни фотографски срещи и "Хроники на всекидневието"

Фотографското събитие на тази есен безспорно се случи в Пловдив, където се състояха Международните фотографски срещи под надслов "Цвят, Реалност, Въображение".  За гостуващите автори и за събитията под тепетата – разказва Рафаело Казаков.  А за предстоящата премиера на фотокнигата "Хроники на всекидневието", обединила снимките на трима автори, които..

публикувано на 28.10.24 в 09:30

Фестивал за дизайн "Мелба" и "Мамо Джанка" – историята на Божана Славкова и Стефани Неделчева

Фестивалът "Мелба" е създаден от Студио Комплект, чиято основна работа е подпомагане развитието на българската визуална култура. "Мелба" е серия от инициативи, посветени на дизайна, развиваща се в няколко различни формата: онлайн динамичен архив за български дизайн, срещи на живо с представяния на актуални проекти от български визуални творци и..

публикувано на 28.10.24 в 08:58