Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв свят след кризата си представяме

Живеем в ситуация на вечно настояще и ако то продължи твърде дълго, ще изгубим сетива за бъдеще

Станимир Панайотов
Снимка: Личен профил Фейсбук

"В ситуации на криза изведнъж се оказва, че "ние" бива много лесно конструирано и адресирано от властимащите, казва философът Станимир Панайотов. Изведнъж се оказа, че има едно "ние", което се различава от онова, което ние органично изграждаме около себе си.

Изведнъж се оказа, че целият български народ трябва да показва себе си като "ние" във време, в което от 30 години живеем в неолиберализъм. И изведнъж трябва да се конструираме като солидарни.

Не е нормално 30 години неолиберализъм и посткапитализъм и от нас да се очаква хората да бъдат разбрани, да се разбират помежду си и да изпълняват някакви заповеди.

Със или без призивите на властта, хората съумяват да си помогнат. Онова, което е разрушено и разглобено, ще си остане такова, в онова "след", когато и да дойде то. Да си в ситуация "след" е винаги ситуация на непредвиденост, на бъдеще, а бъдещето е непредвидимо."

Излишно и потребно сега и след

"Да искате от философ да ви каже какво е излишно, е малко опасно... Интелектуалците не би трябвало да са в позиция да казват какво е излишно и какво не. Хората, независимо от образованието си, имат собствената си интуиция за живот си. Интелектуалците и хората на теорията сме много тренирани за този момент, ние сме хора на изолацията. Прекарваме по-голямата част от живота си усамотени с текст, между книги и думи.  

Всички ние, които живеем в една умозрителност на настоящето, трябва много да внимаваме как нормализираме ситуацията, и да не я нормализираме, защото в момента сме изправени пред някакъв странен консенсус, в който всички трябва да мислим едно и също, за да се спасим. Но това е душегубително спасение. Не мисля, че с формули за излишно и необходимо ще се справим.

Еднинственото нещо, което ми се струва някак си сигурно, е, че четенето помага. Вероятно много хора четат в момента и това им помага да излизат от кризата. Но формулата не е универсална."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10