Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенският исторически музей с участие в американска изложба

Тракийско съкровище от Борово, IV век пр. Хр.
Снимка: museumruse.com

България е една от единайсетте държави от Югоизточна Европа, която ще вземе участие в изложбата на музея „Фийлд“ в Чикаго. Експозицията „Първите крале. От земеделци до крале в Югоизточна Европа“ се подготвя от три години от д-р Уилям Паркинсън, шеф на отдел Антропология в Чикагския музей и ще бъде открита през 2021 година.

Русенският исторически музей и музеят във Варна ще представят българската следа в историческия преглед, който проследява развитието на човека, корените на Европа и пътя на първите крале.

Експонатите, с които България ще допълни общия археологически пъзел, са две кремъчни ядра, от които са изработени редки и много ценни ножове, дълги 30-40 сантиметра, прочутото Боровското съкровище, и медният слитък във форма на волска кожа, който съвсем скоро гостува във Виена, където предизвика голям интерес. Те принадлежат на Русенския музей, но в момента са събрани в Националния исторически музей в София, където ще се направят снимките за каталога към американската изложба. Там се намира и най-старото обработено злато от Варна, което също ще бъде част от експозицията.

Проф. Николай Ненов, директор на Историческия музей в Русе, припомни в „Артефир“ колко важен елемент от всяка една изложба е приложеният към нея каталог. Той има за задача да съхрани идеята, целите и значимите факти, които изложбата разкрива.

Директорът на Русенския музей направи и разлика между археолозите у нас и тези на запад. Той обясни, че фокусът на тази изложба се състои именно в това как американските учени гледат на археологията. За тях тя не е историческа наука, а част от развитието на човечеството. Това изследва и изложбата „Първите крале. От земеделци до крале в Югоизточна Европа“.

Музеят „Фийлд“ в Чикаго е един от центровете, където българската общност в американския град намира място за своите изяви. Към този момент реализацията на мащабния експозиционен проект, който ще бъде представен там догодина, е на етап анотации. 

Подробностите можете да чуете от разказа на проф. Николай Ненов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25