Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високите нива на поезията

Снимка: БГНЕС

Федя Филкова издаде най-новата си книга „Толкова е кратко“ с избрани стихотворения от 1969 до 2019 г. Дълбоко промислена книга, в която можем да проследим творческия път на поетесата. Въпреки че първата ѝ книга излиза през 1982 след десетгодишно „ходене по мъките“, както самата тя пише, днес може да се каже, че стихотворенията на Федя Филкова не са загубили нищо във времето и продължават да въздействат.

Фината чувствителност, която тя притежава, се съчетава с категоричност, прозорливост и дълбочина на мисълта, с пестеливост в изказа. Някои от най-кратките ѝ стихотворения са буквално огладени от водата камъни, сякаш положени в японска градина. Нищожно малко са у нас поетите, които пишат в този ключ и това прави подобна поезия трудно припозната от българския литературен пейзаж. Поетичният концентрат тук е с висок градус, но и майсторски балансиран в краткостта. Респектът, който Федя Филкова има към думите и към литературата изобщо (тя е талантлив преводач и дългогодишен редактор в издателство „Народна култура“), е от силните качества на поезията ѝ. Това особено ясно личи в подбраните в „Толкова е кратко“ стихове от нейните седем издадени досега стихосбирки. 

Федя Филкова не е от авторите, които шумят около себе си, а у нас това вече е единствената гаранция да бъдеш прочетен. Може би този том с избраната ѝ поезия ще я постави категорично там, където още след първата ѝ стихосбирка „Цветя с очите на жени“ я поставя Александър Геров: „Ти си българската Емили Дикинсън“.

Чуйте разговора с проф. Михаил Неделчев за новата книга на Федя Филкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30

Краткият рай на Николай Искренов

Тази година наградата на редакция "Хумор и сатира" на Националния конкурс за хумор и сатира в град Кубрат спечели столичният поет Николай Искренов.  Журито оцени искрените, човешки и "кинематографични" стихове, които той бе предложил за участие. Оказа се обаче, че Николай Искренов има не само сатирични стихотворения, палитрата на неговите интереси е..

публикувано на 29.06.24 в 08:00

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59