Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морето и планината в Деня на парковете

Снимка: БГНЕС

Избити делфини, мъртва риба, замърсени води, застрояване и нови площи, завоювани от бетона... такива са най-често новините от морето. Същевременно Министерството на туризма обещава да привлича туристи с по-евтини шезлонги и чадъри...

Не са малко хората у нас, които искат защитено, чисто море не им липсва упоритост през годините и въпреки това идеята за чист, устойчив туризъм край морето от година на година изглежда все по-загубена кауза, въпреки явния отлив на хора от стандартизираните курорти за всичко това и за изчезващите райски кътчета с болка и негодувание в Деня на парковете разказва екологът Люба Батембергска.

Тя не беше много оптимистична за бъдещето на защитените територии на морето. "Все повече и повече места от екосистемата на Черно море се застрояват, а държавата се оказва безсилна срещу различните бизнес апетити на изток от София", каза Батембергска в "Нашият ден" след първото си посещение по черноморските ни земи и края на карантината.

По-оптимистична е планинската картина, където желаещите имат възможност да отдъхват и да се подхранват от връзката с природата, съхранявайки богатствата и красотата ѝ.

За възможностите на планинския туризъм и несъмнените му ползи за здравето и за духа разказва Георги Георгиев от асоциация „Свободни планини“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хипотерапията и децата със специални потребности в България

Хипотерапията или, иначе казано, терапевтични активности с помощта на коне е вид рехабилитационна дейност за деца със специални потребности. Доказано е, че терапията с коне подпомага психическото и емоционално развитие при децата, изгражда поведенчески модели, допринася за това те да бъдат по-самостоятелни и пълноценни като възрастни. Ваня Тодорова,..

публикувано на 25.10.24 в 17:24
адв. Валя Гигова (вдясно) и Анелия Торошанова

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата – II част

Всеки може да си избере адвокат, но и адвокатът избира своя клиент, защото никой адвокат не може да бъде принуден да работи на възнаграждения, които не съответстват на авторитета и достойнството на професията.  Ако си търсите адвокат на принципа на най-ниското възнаграждение, рискувате качеството на получената правна помощ.  Противоречат ли на..

публикувано на 25.10.24 в 15:25
 съдия Марияна Кънчева

Конкурентното право на Европейския съюз

Рубриката "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз" на предаването "Законът и Темида" се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Можете да я слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа по програма "Христо Ботев". В това пето издание съдия Марияна Кънчева посвещава  на конкурентното право на..

обновено на 25.10.24 в 13:23

Как да се предпазим от фишинг атаки и да запазим личната си информация в интернет?

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше разгледана темата за киберсигурността, като специален гост беше Теодора Енева, оперативен директор на сдружение "Стартъп Фактори". В разговора тя сподели полезни съвети как да разпознаем фишинг атаките и да защитим личната си информация онлайн. Даниел Креков: Доста хора в..

обновено на 25.10.24 в 11:36

Образование във Франция, кариера в България: Как Френският институт помага на младите таланти

В отговор на нарастващия интерес сред българските студенти към обучение в чужбина, Френският институт в България организира събитие с акцент върху висшето образование във Франция под мотото "Учи във Франция, работи в България". Бранимир Генев, отговорник на представителството "Кампус Франс" в България, сподели в ефира на "Нашият ден" подробности за..

обновено на 25.10.24 в 10:35