Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Защото сме хора

Кризисните ситуации са моментите, в които човещината и солидарността трябва излизат на преден план. Именно такава е тази история. Може би през последните месеци много от вас за виждали пакети с храна, оставени на ключови места в столицата, които изчезват много бързо, за да бъдат заместени от нови. Ако все още се чудите кой стои зад това, една от създателките на групата „Защото сме хора“ – организацията, която седи зад благородната инициатива безвъзмездно раздаване на храна на хора в нужда, разказва в "Семейно радио".

Това е Соня Чакърова, която бърза да уточни, че идеята не е нейна. Всичко започва, когато един все още неизвестен човек оставя десет хляба на метростанция в жк „Младост“. Соня вижда снимката в социалната мрежа и веднага решава тя също да купи хранителни продукти и да ги остави на „Орлов мост“. Към нея бързо се присъединяват още три нейни приятелки – Борислава Ненова, Цвета Димитрова и Михаела Георгиева, а в момента членовете на групата „Защото сме хора“ надхвърлят 2200 души. 

Примерът им вече е последван и извън София – в Пловдив, Зорница Шушутова също организира доброволци, които раздават храна на повече от 100 семейства. Една седмица по-късно се появява инициатива във Варна. Целта им остава една – да се включват все повече хора в повече градове. 

Ако искате и вие да станете част от инициативата „Защото сме хора“, информацията ще намерите в страницата им във фейсбук, както и от разговора на Ирина Вълчанова със Соня Чакърова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Георги Пеев

Георги Пеев – боецът с трансплантирани органи на старт за България в Дрезден

На 17 август в Дрезден, Германия, ще се проведат Световните игри за трансплантирани, в които ще участва и българинът Георги Пеев – човек с две трансплантации, на сърце и бъбрек. Пеев споделя, че подготовката му за състезанието преминава основно в плувния басейн в Хасково. В началото на годината е отделил три месеца за тренировки по кросфит,..

публикувано на 15.08.25 в 11:58

Симпатично, грозно и плашещо – рецептата за успех на Лабубу

Плюшената играчка Лабубу, която в последните месеци превзе социалните мрежи и детските желания, се оказва не просто моден артикул, а и културно явление. Д-р Велислава Петрова споделя, че в нейното семейство Лабубу се е появила "шоково" – осемгодишната ѝ дъщеря е напълно завладяна от тази мания. По думите ѝ, Лабубу е пример за продукт, който обединява..

обновено на 15.08.25 в 11:36

Изтича срокът за заявки за "Балканът пее и танцува"

Днес е крайният срок за изпращане на заявки за участие в Международния фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува" , който ще се проведе на 6 и 7 септември в Берковица . Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов – 1872", а целта му е да запази и възроди облика си на пазител на нематериалното културно наследство...

обновено на 15.08.25 в 10:57

Успение на Света Богородица обедини вярващи в Клисурския манастир

Един от най-големите християнски празници – Успение на Света Богородица – събра десетки миряни в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий", разположен между село Бързия и град Вършец. В този ден вярващи от близо и далеч се отправят към светата обител, за да се помолят и да изразят благодарността си към Божията майка. Както всяка година, и..

обновено на 15.08.25 в 10:22

Рецептата за успех на един главен готвач

Във "Времето на редактора" се срещаме с Росен Недков – главен готвач в курорта Златни пясъци. Разговаряме за професионализма и отношението към работата и хората. Недков е главен готвач вече четвърто лято и се гордее с екипа, с който рабоити. Пътят му тръгва от село край Нови пазар. Стратира кариерата си като помощник-готвач и постепенно се..

публикувано на 14.08.25 в 10:32