Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново издание на Алея на книгата във Варна

Разнообразна културна програма и тест по грамотност очакват посетителите

2
Снимка: Асоциация „Българска книга“

„Алея на книгата“ акостира във Варна за своето единадесето издание от 31 юли до 9 август. Над 50 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пешеходната част на бул. „Сливница“ – от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10 до 22 часа.

Най-голямото пътуващо книжно изложение в България ще зарадва посетителите и с разнообразна Културна програма на традиционния Литературен кът, която представя българската литература в цялото ѝ разнообразие чрез срещи между автори, издатели и читатели.

В рамките на Културната програма на събитието организаторите от Асоциация „Българска книга“ и Институтът за български език при БАН предизвикват ученици, преподаватели, родители и всички посетители на специално събитие под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“, посветено на грамотността. Под формата на занимателни езикови задачи и игри всеки може да тества знанията си по български правопис, граматика и пунктуация.


Всеки участник ще получи стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепяни върху надписи на публични места, в които са допуснати грешки. Най-успешно справилите се участници ще получат и други награди. Събитието ще се проведе на Литературния кът на открито, разположен на пешеходния бул. „Сливница“ на пресечката с ул. „Стефан Караджа“, два пъти – на 31 юли, петък, между 19 и 21 ч. и на 1 август, събота, между 16 и 18 часа.

„Алея на книгата“ е инициатива на Асоциация „Българска книга“. Началото е положено в морската ни столица през 2010 г. съвместно с община Варна, като всяка година изложението утвърждава позицията си на любимо културно събитие от летния афиш на града. Изложението пътува в различни градове на страната.

Следете събитието във Facebook




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Минчо Тодоров с първа самостоятелна изложба "Седем стъпки"

На 22-ри октомври в галерия "Нюанс" от 18 часа се открива дебютната самостоятелна изложба на Минчо Тодоров "Седем стъпки". Тя е триптих   от скулптури и рисунки на художника, художествен каталог и документален филм със същото заглавие. Изложбата е посветена на 95-ата годишнина от рождението на Йордан Радичков и представлява амалгама между..

публикувано на 20.10.24 в 09:25

Любовта е по-силна от смъртта в мюзикъла "Дух"

Предстои есенната премиера на "Дух" на Държавната опера във Варна. Режисьор на мюзикъла е Сребрина Соколова. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Той прави премиерата си в Манчестър през 2011 г. и веднага след това превзема сцените на Уест Енд и Бродуей. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а..

публикувано на 20.10.24 в 08:50

Спомняме си за Ромен Гари

Френският институт организира Седмица, посветена на френския писател и дипломат Ромен Гари от 21 до 25 октомври в София и Пловдив. Поредицата от дискусии и филми е част от честванията на 145-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Франция и България и 110-годишнината от рождението на Ромен Гари. Един от акцентите в..

публикувано на 19.10.24 в 09:20

75 години професионален театър в Ямбол

Драматичният театър "Невена Коканова" в Ямбол отбелязва 75 години от обявяването си за професионален културен институт. През 1949 година, с Указ на театрите в НР България от 27 юни, театърът вдига завеса като държавен професионален институт. Така самодейната дотогава трупа получава статут на професионален културен институт – гласуват се..

публикувано на 18.10.24 в 16:20

Гласовете на Вавилон отекват в Археологически музей – Бургас

"Гласовете на Вавилон: Клинописни плочки от изгубената цивилизация“ е изложба , която може да бъде видяна до края на януари 2025 година в   Археологическия музей в Бургас . За забележителната съдба на Петър Матеев , който донася артефактите след участието си през 1876 г. в първата международна археологическа експедиция до Близкия Изток..

публикувано на 18.10.24 в 14:46