Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Via Pontica събира млади творци в Балчик

Снимка: БГНЕС

И тази година в края на лятото Балчик е домакин на традиционния вече Международен фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“.

13-ото издание на фестивала се открива на 8 септември от 17 часа с ретроспективна изложба „Живопис“ на картини от фонда на Сдружение „Виа Понтика“. В Художествената галерия на Балчик ще бъдат представени избрани творби на студенти, участвали в художествените пленери от предишни издания на форума.

В шестте фестивални дни до 13 септември крайморският град събира художници, музиканти, театрали, фотографи и кинотворци от България, Кипър и Сърбия, за да обменят идеи и представят творческите си търсения и постижения в разнобразна програма от изложби, представления, концерти и прожекции.

Заради епидемията от коронавирус повечето прояви ще се състоят на сцени на открито, при спазване на всички мерки за безопасност, уточняват организаторите на фестивала.

Входът е свободен за всички събития от програмата. 

Какво да очакваме от тазгодишното издание на „Виа Понтика“, разказа в „Артефир“ директорът на фестивала доц. Веселин Ранков, преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диалог между линия и нишка

Националната художествена галерия представя гостуващата изложба "Диалог между линия и нишка" – съвместен проект с Китайската художествена академия, Ханджоу. Проектът е насочен към художествените изследвания и практики на преподаватели от Училището по калиграфия и Департамента по "Нишково изкуство" при Китайската художествена академия в Ханджоу...

публикувано на 27.10.24 в 08:40

Устойчивостта като мисия в изкуството

Художникът Валентин Бакърджиев представя новия си концептуален проект "Възкресение" в Националния музей "Борис Христов" в София. Изложбата преобразува счупена керамика в символ на надежда и устойчивост. Проектът свързва богатото наследство на българската и нидерландската керамика, за да създаде нова композиция, представляваща пътя от разрушението към..

публикувано на 26.10.24 в 08:35

До Япония и обратно

В редакция "Хумор и сатира" разстоянията за нищо ги нямаме и в това можете да се уверите в неделя веднага след новините в 18 часа , когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос",  изпети от актьорите Пенчо Петров, Георги Мамалев, Коста Карагеоргиев, Александър Александров, Татяна..

публикувано на 25.10.24 в 18:00
Кристин Льоненс

Романът "По дирите на Амбър" – любов по време на антиядрено движение

Днес (25 октомври) от 19 ч. в Зала 1 на НДК в присъствието на престижно международно жури, член на което е новозеландско-белгийската писателка Кристин Льоненс, фестивалът "Синелибри" ще връчи своите отличия. Кристин Льонес е родена в Хартфорд, Канектикът. Тя има бакалавърска степен по френска  литература от Университета в Северна Каролина и..

публикувано на 25.10.24 в 16:07

Четири изложби от "Карикатурен салон – 2024"

Четири изложби от "Карикатурен салон – 2024" в пространството на Музея на хумора и сатирата в Габрово: "Парченца време" – самостоятелна изложба на проф. Анри Кулев и три изложби със селекции от 49-ата Национална изложба на карикатурата, от 13-тия Международен конкурс за карикатура "Маслината", Кирения, Кипър и от Първия международен конкурс..

публикувано на 25.10.24 в 15:23