Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Софийски музикални седмици“ със спектакъл на Сцена „Сълза и смях“

Музикалният фестивал Софийски музикални седмици е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

В тазгодишното си 51-во издание фестивалът включва заглавието „Телефонна зависимост” – спектакъл в две действия по монооперата „Човешкият глас" от Франсис Пуленк със солист Марияна Панова – сопран, както и камерната опера „Телефонът“ от Джан Карло Меноти, чиито солисти са Станислава Момекова – сопран и Йосиф Славов – баритон. Участва и актьорът – Николай Серафимов, на рояла ще бъде Драгомир Йосифов. Представлението е на 23 септември от 19.30 ч. на Сцена „Сълза и смях“. 

На 23 септември от 19 ч. в зала „България“ можете да чуете и „Кварто квартет” с участието на Надежда Цанова – пиано. В програмата са включени творби на Шуберт и Брамс.

Също на 23 септември от 19 ч. в камерна зала „България“ е клавирният концерт в памет на Константин Ганев, с участието на дуо Велислава Георгиева-Красимир Тасков и Жени Захариева.

В програмата на фестивала до 1 октомври ще бъдат отбелязани и годишнини от рождението на Хенри Пърсел, Карл Щамиц, Лудвиг ван Бетовен, Йордан Дафов, Кирил Илиевски, Христо Йоцов и др.

На 24 септември в Зала НМА проф. д-р Анелия Янева ще представи книгата на Маша Илиева „Исторически танци“. 

В следващите дни в концертен комплекс „България” – Студио „Музика”, фестивалната публика ще се запознае с книгата на Илия Граматиков „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история” и с книги от Кристина Япова, Милена Божикова, Ангелина Петрова и др.  

Това съобщи за аудиторията на „Артефир“ доц. д-р Момчил Георгиев, селекционер на фестивалната програма. 

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева в „Артефир“ с доц. д-р Момчил Георгиев в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
сцена от спектакъла „Онзи, другият Ню Йорк“

Границите на България и животът на българските артисти в Ню Йорк

Като се затопли времето – и това навън, и това вътре в нас, на човек рязко започва да му е тесен градът. Пътува му се. Например за да опознае границите на България, но не тези, за които картата говори, а онези, които сам си рисуваш – в съзнанието, в действията, в мечтите си. Точно така може да навлезе в живота на българските артисти в Ню Йорк,..

публикувано на 15.06.24 в 09:15

Съвременни артисти изследват идеята за съвместния живот

Тази събота вечер, 15 юни, с видеопрожекции в подлеза на Царевец, до Орлов мост в София, започва третото издание на платформата на Института за съвременно изкуство "Суперпозиции".  През 2024 г. то носи мотото "Living Together / Живот заедно" и е курирано от Катя Ангелова и Лукреция Чипители.  Всяка вечер до 22 юни видеата могат да бъдат гледани в..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шесто издание на конкурса "Слави Шкаров" в Русе

Oт 18 до 22 юни Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе е домакин на Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров". Конкурсът носи името на един от най-талантливите ни театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена повече от 20 години. За втори път конкурсът се провежда в новия формат, въведен..

публикувано на 15.06.24 в 08:55

Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София

На 14 и 15 юни в Борисовата градина се провеждат "Литературни срещи - Лято" на фондация "Прочети София". В рамките на два дни читателите ще могат да изпробват силите си в тениса на корт и на маса, бокса, шахмата и ориентирането срещу писателите и да ги чуят в поредица от дискусии.  Пълната програма на събитието можете да откриете тук . Какви..

публикувано на 14.06.24 в 18:17

Следизборно ни е

В редакция "Хумор и сатира" получихме доста сигнали, че и след тези избори народните избраници имат вид, сякаш са рожба на противоестествен подбор, но знаем, че това е погрешно твърдение, както ще се разбере тази неделя след новините в 18 часа .  Тогава ще се чуе също: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният..

публикувано на 14.06.24 в 18:10