Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на прехраната

Снимка: bgfoodbank.org

Храната е толкова базова потребност, че на пръв поглед изглежда странно, че организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) й е посветила цял ден.

Но всъщност на планета, на която половината човечество се бори със затлъстяване, подлага се на диети и всякак се опитва да ограничи приема на храна, другата половина изпитва недостиг или дори глад.

Още по-болезнен е проблемът с изхвърлянето на храна. Защото една трета от храната, която произвеждаме, свършва на боклука.

В развитите държави в Европа и в САЩ годишно се изхвърлят между 95 и 115 кг на човек. И ако в развиващите се страни основният разход на храна се случва при процеса на отглеждане, беритба и обработка, в индустриализираните страни цели 40% от храната се разхищава в последните две фази на пътя ѝ – в магазините и при крайните купувачи.

За преодоляването на глада по света не можем да направим кой знае колко като отделни индивиди, но по-отношение на изхвърлянето на храна, можем да положим старания и поне да го намалим.

Един от съветитите, които се дават в този случай, е да пазаруваме по-малко, но по-качествена храна. И тук възниква резонният върос трябва ли непременно хубавата храна да бъде скъпа? Откъде идва оскъпяването при чистото земеделие и каква част от крайната цена на продуктите остават при производителите?

На тези въроси в студиото на "Нашият ден" отговаря Николай Генов, председател и координатор на "Хранкооп".


Пред какви проблеми се изправя месопреработвателният сектор. Успя ли да се възстанови производството след чумата по свинете? Кои са вредните съставките в колбасите, които да избягваме, и кои са безопасни? Отговаря Живка Георгиева, председател на Организационния комитет, фондация „Българска месна традиция” и производител на месни продукти.


"Не разхищавай, дяравай, ти имаш само това, което можеш да дадеш – на свой ред призова актрисата Силвия Лулчева, която от години работи за "Българската хранителна банка" – организация, която спасява напълно годна за консумация храна и я дарява на нуждаещите се. Банката се бори и с нормативните ограничения, които в редица случаи все още правят изхвърлянето на храна по-лесно и евтино от даряването ѝ.

Силвия Лулчева ни призова да бъдем по-отговорни към собственото си потребление, да бъдем разумни и отговорни, за да не допринасяме за разхищаването, което създава и друг проблем: гниещата храна отделя вредни вещества, трови земята и въздуха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35