Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Световен ден на прехраната

Снимка: bgfoodbank.org

Храната е толкова базова потребност, че на пръв поглед изглежда странно, че организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) й е посветила цял ден.

Но всъщност на планета, на която половината човечество се бори със затлъстяване, подлага се на диети и всякак се опитва да ограничи приема на храна, другата половина изпитва недостиг или дори глад.

Още по-болезнен е проблемът с изхвърлянето на храна. Защото една трета от храната, която произвеждаме, свършва на боклука.

В развитите държави в Европа и в САЩ годишно се изхвърлят между 95 и 115 кг на човек. И ако в развиващите се страни основният разход на храна се случва при процеса на отглеждане, беритба и обработка, в индустриализираните страни цели 40% от храната се разхищава в последните две фази на пътя ѝ – в магазините и при крайните купувачи.

За преодоляването на глада по света не можем да направим кой знае колко като отделни индивиди, но по-отношение на изхвърлянето на храна, можем да положим старания и поне да го намалим.

Един от съветитите, които се дават в този случай, е да пазаруваме по-малко, но по-качествена храна. И тук възниква резонният върос трябва ли непременно хубавата храна да бъде скъпа? Откъде идва оскъпяването при чистото земеделие и каква част от крайната цена на продуктите остават при производителите?

На тези въроси в студиото на "Нашият ден" отговаря Николай Генов, председател и координатор на "Хранкооп".


Пред какви проблеми се изправя месопреработвателният сектор. Успя ли да се възстанови производството след чумата по свинете? Кои са вредните съставките в колбасите, които да избягваме, и кои са безопасни? Отговаря Живка Георгиева, председател на Организационния комитет, фондация „Българска месна традиция” и производител на месни продукти.


"Не разхищавай, дяравай, ти имаш само това, което можеш да дадеш – на свой ред призова актрисата Силвия Лулчева, която от години работи за "Българската хранителна банка" – организация, която спасява напълно годна за консумация храна и я дарява на нуждаещите се. Банката се бори и с нормативните ограничения, които в редица случаи все още правят изхвърлянето на храна по-лесно и евтино от даряването ѝ.

Силвия Лулчева ни призова да бъдем по-отговорни към собственото си потребление, да бъдем разумни и отговорни, за да не допринасяме за разхищаването, което създава и друг проблем: гниещата храна отделя вредни вещества, трови земята и въздуха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младите срещу тоталитарната система

"Съпротивата срещу тоталитарния режим е сравнително добре изследвана, но аспектът на младежката съпротива остава в сянка. Смятам, че тя заслужава да се отдели и да се осмисли самостоятелно – казва Петя Ангелова, културолог в Софийския университет, автор на изследване по темата. – Самите млади имат осъзнато ангажиране към историческите процеси. И през..

публикувано на 10.09.25 в 16:05
Проф. Тодор Кантарджиев

Положението с Covid-19 не е така опасно, както се представя

Нова вълна на Covid-19 – пикът се очаква в края на месец септември, обяви Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Броят на заразените нараства с 30 % на седмична база и ще се удвои. В Lege Artis разговаряме с проф. Тодор Кантарджиев , епидемиолог и бивш директор на НЦЗПБ. По думите на Кантарджиев към момента случаите..

публикувано на 10.09.25 в 14:15

Спешната помощ e в криза

Спешната помощ в криза – това сочи анализ на Съюза на парамедиците в България, изготвен на база запитване до Министерството на здравеопазването и до центровете за спешна медицинска помощ по Закона за достъп до обществена информация. 340 места в системата са трайно незаети. Най-много специалисти липсват край морето, в София и в Силистра...

публикувано на 10.09.25 в 13:24

Все по-голяма част от ресурса на публичния сектор се насочва към здравеопазването

Как се разходват средствата за здравеопазване? В Lege Artis Петя Георгиева, икономист от Института за пазарна икономика, коментира отчета на НЗОК за 2024 година. Георгиева обяснява, че са похарчени малко над 18% повече средства от предходната година. Това, от една страна, не е изненада, защото бюджетът тенденциозно се увеличава...

публикувано на 10.09.25 в 12:33
Веска Събева

Нужно ли е да се вдигне потребителската такса за посещение при лекар

Нужно или ненужно е вдигането на потребителската такса за посещение при лекар – коментар в Lege Artis на Веска Събева , председател на Асоциацията на родители на деца и младежи с епилепсия и зам.-председател на Националния съвет за хората с увреждания.  Обсъжда се таксата да стане отново 1% от минималната заплата. "Аз не съм съгласна,..

публикувано на 10.09.25 в 12:15