Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Хинков: Зад термина деинституционализация се крие една цялостна цивилизационна промяна

Стратегията за психично здраве – иде ли време за реформи

Д-р Цветеслава Гълъбова: Клиничните пътеки ще дадат възможност за частни лечебни заведения за пациенти с по-леки психични разстройства

| обновено на 10.12.20 в 14:18
Снимка: medicalnews.bg, Архив

Приключи едномесечният срок за обсъждане на Стратегията за психично здраве на гражданите на България. Тя вече е в Министерството на здравеопазването, педстои да бъде внесена и в Министерския съвет. Тази стратегия, която очакваме от толкова много години, предизвика доста дискусионни въпроси дори сред гилдията. 

Анализ на психиатричната помощ в България и на Стратегията за психично здраве на гражданите на република България 2020-2030 прави в "Нашият ден" доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи:

Тази стратегия е насочена основно към хората с тежки психични разстройства и цялата ни система, която е обект на големи критики от страна на различни правозащитни организации и т.н. 

Доц. д-р Христо Хинков"Трудно е да се каже кое точно е водещо в реакциите от стана на гилдията. Като че ли цялата промяна и цялата идея за сериозна дългосрочна реформа среща съпротива. Това мога да го обясня с нежелание да се промени институционалният модел на психиатричната система. По ред причини. В самата стратегия са заложени дейности, свързани с изграждането на нови структури, които обаче да бъдат пребазирани в големите градове – близко до местоживеенето на хората, които са в момента в тези институции. Усеща се нежеланието да се промени цялата система, както е работила от 50 години. Това е битка с манталитети

Зад термина деинституционализация, вече поизтъркан, се крие една цялостна цивилизационна промяна. Това е отношението към хора, които са болни, а не са дефектни, не са втора ръка. Това изключително дискриминационно и дисквалифициращо отношение към тези хора всъщност се проявява от най-нисшия персонал, така е написано в доклада на Комисията по изтезания към Съвета на Европа. Обаче хората, които работят в тези институции, не си дават сметка, че участват, без да искат, в това престъпление. И именно тука е моят апел към психиатричната общност – нека да погледнем на нашите пациенти като на човешки същества и най-сетне да направим необходимото, за да можем да променим тази система, защото тя има вкуса на Средновековието."

За преместването на психиатрични болници, за обновяването на диспансерите, за клиничните пътеки, за финансовата подкрепа на държавата, за интегрирането на България в европейската общност и за европейските практики, за по-добър контрол и гарантиране на качеството и изпълнението на стандарта – можете да чуете мнението на доц. д-р Христо Хинков в звуковия файл.

Какви проблеми в практиката ще разреши въвеждането на клинични пътеки в психиатрията, коментира в "Нашият ден" д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и директор на Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“:

"Първо, искам да направя уточнението, че на мен лично финансирането по клинични пътеки не ми допада – не е най-доброто измислено в света, но то е факт като начин на финансиране в нашето здравеопазване. И това, че ние сме извън този начин на финансиране естествено ни обрича да сме почти извън борда на медицината. На второ място, чрез въвеждането на клинични пътеки ще се осигури някакъв, може би не най-добър, контрол върху качеството. Защото на практика финансирането на психиатричната помощ по никакъв начин не е обвързано с качеството

Д-р Цветеслава ГълъбоваКлиничните пътеки ще дадат възможност да се създадат и частни лечебни заведения, в които да се лекуват пациенти с по-леки психични разстройства. Смятам, че първоначално трябва да се създадат пътеки за честите психични разстройства, при които понякога се налага хоспитализация – някои невротични разстройства, леки депресии. С това трябва да се започне, а след това вече да мисли за клинични пътеки за тежките психични разстройства – за психозите

Ако ние направим клинична пътека и за психозите, това ще ни осигури допълнително финансиране освен от бюджета, което безспорно трябва да го има, и от клиничните пътеки. Защото, в крайна сметка, много от нашите пациенти са здравноосигурени. 

Стратегията сама по себе си няма да разреши кадровия проблем, ако не се приложи в цялост и в пълен обем всичко, което е приложено, вкл. и като финансиране. Парите, които сме заложили в плана на изпълнение, са 600 млн. лв. за 10 години. На фона на почти 5 млрд. лв. бюджет за здравеопазване не е никак много. Тези пари ще помогнат и за разкриване на малки стационари на 130-150 хиляди души население, което ще улесни достъпа на пациентите до стационарна помощ – това е холандският модел, не сме го измислили ние. Тези пари ще отидат за обучение – защото кадровият недостиг е свързан и с това, че няма обучен персонал." 

Чуйте интервюто с д-р Цветеслава Гълъбова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15