Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярни личности в кампания за ограничаване на еднократната пластмаса

| обновено на 16.12.20 в 11:29
Илияна Лазарова
Снимка: Иван Дончев

В пробите на известни българи бяха открити следи от 17 вида фталати и феноли, а количествата на моноетил фталат и метилпарабен се оказаха с най-високи стойности сред проби в пет европейски държави.

Инициативата „Пластмаса в тялото“ изследва наличието на опасни химикали, свързани с употребата на пластмасови опаковки за храни и напитки. Проектът се осъществи в 5 европейски държави от Европейската мрежа за нулеви отпадъци и включи над 50 популярни личности от Белгия, България, Испания, Латвия и Словения.

Пробите им бяха изпратени в лаборатория на Норвежкия институт за обществено здраве и показаха остатъчни вещества от пластмасовите опаковки в човешкия организъм.

Проектът е подкрепен от д-р Miquel Porta, професор по превантивна медицина и обществено здраве, анализатор в IMIM – Hospital del Mar – Институт за медицински изследвания, координатор на отдел „Изследвания“ в Клиника за молекулярна епидемиология на рака, професор по епидемиология в университети в Европа и Америка, автор на стотици научни статии.

От България проби дадоха Деси Бакърджиева, Илияна Лазарова, Христо Мутафчиев, Веси Бонева и Маги Джанаварова; спортистките Магдалена Малеева и Невяна Владинова, шеф Дани Спартак, както и двама медицински специалисти: гинекологът д-р Добринка Петрова и дерматологът д-р Снежана Атанасова.

През последните години и най-вече от началото на пандемията от Covid-19 се увеличи драстично използването на пластмасови изделия за еднократна употреба.

Пластмасите в опаковките и посудата съдържат над 20опасни вещества, които преминават в храната и така проникват в телата ни. Според учени част от тези вещества се натрупват в човешкия организъм и могат да доведат до различни заболявания като диабет, хормонални смущения, хипотиреоидизъм, безплодие и други.

Пластмасовите опаковки, влизащи в контакт с храни съдържат няколко хиляди химикала, много от които не са адекватно тествани за токсичност. Тези умишлено добавени химикали, както и между 30 000 и 100 000 непреднамерено добавени, могат да преминат от опаковките в храните.

Спешно се нуждаем от промяна в хранителните навици и опаковането, както от адекватен контрол и забрана за използването на най-опасните вещества в опаковките за храни. Опаковките за многократна употреба от безопасни материали предлагат решение на световния проблем с пластмасовото замърсяване и елиминират здравните рискове.

Илияна Лазарова (снимка: Тихомира Методиева)
Актрисата Илияна Лазарова споделя:

„В тялото ми бяха открити фталати, което ме учуди много, защото аз съм ограничила максимално употребата на пластмаси в последните години, но е възможно този резултат да отбелязва наличието на пластмаси от преди години или да е свързан с настоящата минимална консумация на пластмасови изделия.

От 2 години имам вкъщи контейнер, който е разделен на 3 части – за пластмаса, стъкло и хартия, имам и отделна кофа за общия боклук.

Винаги рециклирам отпадъците, научила съм и децата си да го правят – те са на 3 и 13 години и вече ги хвърлят разделно. Майка ми, която живее в Пазарджик се оплаква, че в провинцията има недостиг на контейнери за разделно събиране на отпадъци и това затруднява хората.

Непрекъснато споря с мои познати, които събират и изхвърлят боклука си на едно място и им обяснявам защо рециклирането е важно.

Разказвам им какво съм видяла с очите си на сметищата и на депата за разделяне и рециклиране на отпадъци.

Хората често не се замислят за пътя на отпадъците и не искат да си създават дискомфорт с рециклиране, но незнанието не е оправдание, непримирима съм по този въпрос. Все отнякъде трябва да се започне.

Хората трябва да си дадат сметка не само за рециклирането, но и за това колко пластмаса употребяват и да ползват предимно многократни опаковки.

Аз купувам кисели и пресни млека само в стъклени опаковки и почти не купувам продукти в пластмасови и метални опаковки.“

Илияна преболедува тежко Covid-19 в края на октомври заедно с почти цялото си семейство. Тя е на 40 г. няма хронични заболявания, спортува редовно, не пуши, не пие, но е била с двустранна пневмония и висока температура. Месец и половина по-късно Илияна все още има задух.

"Хората не трябва да подценяват вируса, а да се пазят и да ограничават контактите си. Този локдаун в момента е неизбежен и необходим. Здравето и животът трябва да са на първо място", споделя Илияна Лазарова.

Редовното пиене на сок от нар и чеснова вода са били ежедневие за Илияна по време на заболяването.

Може да гледате Илияна Лазарова в нов спектакъл на „Театро“ в края на януари – комедията „Перфектната сватба“ с участието и на Филип Аврамов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях

Това е първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в..

публикувано на 29.09.24 в 09:10
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20