Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Грозев: Не вярвах, че има държавна организация със задача да убива чрез отрови

| обновено на 19.12.20 в 17:34
Христо Грозев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След съвместното разследване на „Белингкат“, CNN и „Шпигел“ станаха ясни имената на осем служители на руската Федерална служба за сигурност, които са участвали в атентата срещу Алексей Навални. В екипа от разследващи журналисти е и Христо Грозев от „Белингкат“, който разказа в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ за пътя на разследането им.

Предисторията

„Когато се захванахме с тази тема, бях убеден, че няма да успеем, тъй като е много трудно да разследваш нещо, което се е случило в една затворена страна. На мен например ми е забранено да пътувам до Русия, така че имах минимална надежда, че ще стигнем до истината. Помогна ни едно предишно разследване, което ни създаде ясна картина за това къде в Русия се произвежда нервнопаралитичното вещество „Новичок“, което е серия от токсини. Стигнахме до един институт, който се казва „Сигнал“, където са скрити всички бивши военни учени, разработвали през 90-те "Новичок". Оказа се, че в Русия има няколко такива института, където са скрити руски учени. Този институт се управлява от един специалист по невропаралитични вещества г-н Жиров. Всъщност открихме, че този специалист е имал конкретни телефонни обаждания с Главното разузнавателно управление (ГРУ) в дните преди отравянето и на Скрипал в Англия през 2018 година, и преди отравянето на Емилян Гебрев в България.

Навални

„Когато започнахме да разглеждаме казуса с Навални, решихме да проверим дали същият човек Жиров от института „Сигнал“ не е общувал и с хора от Федералната служба за сигурност (ФСБ), защото е по-логично ФСБ да се занимава с такива операции в страната. Неочаквано за нас, открихме такива контакти през лятото на 2020-а, преди отравянето на Навални в Томск. Друг негов контакт открихме месеци по-рано, на 6-и юли. Ние нямахме информация какво се е случило на 6-и юли. Тогава се обадих на Алексей Навални и го попитах. Той ми отговори, че точно тогава, докато са били в Калининград, жена му е пострадала и няколко часа е била в безсъзнание. Тогава започнахме да проверяваме тези хора, с които е общувал шефът на „Сигнал“, и се оказа, че те са пътували в Калининград, по времето, когато там е бил Навални. Така създадохме хипотезата, че това са хората, които са извършили престъплението срещу Навални в Томск. Започнахме да следим полетите и телефоните им. И видяхме, че реално са преследвали Навални навсякъде, където той е ходел. Били са в Томск в деня на отравянето му. Имали са резервирани билети за полет в същия ден, но са ги отказали. Летели са дни по-късно, но не от Томск, а от съседен град, където също има институт, който обаче работи по прикриване на следи от химическо заразяване.“

Защо не убиха Навални, както убиха Немцов

„Никой няма точен отговор, но една от хипотезите е, че именно чрез прилагане на химическо оръжие, от типа на "Новичок" и при правилно дозиране, може да бъде инсценирана смърт, която да бъде описана като естествена. Но е важно да се избере минималната доза за причиняване на смърт, защото целта е смъртта да настъпи поне ден след отравянето, за да има време да се заметат следите. При Немцов беше друг вид държавно насилие – чрез проксита и с това Кремъл си направиха лоша услуга. Защото в интерес на Кремъл е да се елиминират хора, но винаги да може да се попита – къде са доказателствата. Ние се консултирахме с много специалисти по химически вещества, които ни казаха, че първо, при прилагане на отрова от типа на "Новичок" не можеш просто да сплашиш човека. Т.е. трябва да си готов да убиеш човек, щом си решил да използваш това вещество. Второто е, че всички тези нервни токсини се усещат от отровения човек едва когато вече е настъпил критичният момент. Те явно са търсили тази доза, която няма да остави следи.

Изводите

„За мен всичко, което открихме през последния месец, е най-големият шок в живота ми, защото за толкова години като журналист, който разследва държавни престъпления, наистина не съм вярвал, че има система или организация, която е на бюджета на държавата, чиято единствена задача е да следи и да убива чрез отрови „врагове на народа“. Мислех си, че това е свършило в късния социализъм, но се оказа, че съществува и днес, и ние, и светът нямаме представа за това. Западните специални служби също нямат представа, че такива институти съществуват. За мен това отваря очите ни за едно държавно насилие, което може би не е само в Русия, но и в други държави, за което ние нямаме представа.“

Осемте от ФСБ

„Имаме едно инстинктивно чувство за съжаление за тези хора, които се опитаха да отровят Навални, защото мисля, че след нашето разкритие те ще имат големи проблеми и дано са само кариерни, а не физиологически. Защото за един от тях ние доказахме, че е нарушил всички правила на агентурната работа, като е включвал три пъти личния си телефон, макар и за кратко, по време на тайна мисия, когато е бил дълбоко законспириран, с друга самоличност и телефон. Дори това само по себе си е, прилагайки стандартите на ФСБ и КГБ, би се наказало с нещо много сериозно. Още този понеделник очаквайте развитие по темата.

Ще се върне ли Навални в Русия

Той ще се върне в Русия и то сравнително скоро. Всички опити на негови близки и познати, дори и мои, да го убедим да изчака и да не рискува, се оказват напразни, защото той е убеден, че ако не се върне, ще се превърне в един от многото емигранти, които лесно ще бъдат обявени от руската власт, че е агент на Запада. Тоест, той трябва да бъде руснак, в Русия – политически активист, блогър, но в Русия. За мен това е правилно политическо решение, но не знам да ли е правилно за човек, който е баща на две деца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иванка Динева: Един донор спасява до 8 човешки живота

В Световния ден на трансплантираните атлети в "Семейно радио" гостува Иванка Динева, директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" – с равносметка след приключването на Вторите национални спортни игри за трансплантирани в Югозападния университет "Неофит Рилски" през май. "Когато встъпих в длъжност видях с очите си колко се радват..

публикувано на 08.06.24 в 13:04
Златко Желев, Мария Мира Христова и Иво Тодоров (от ляво надясно)

За розите и тръните

Семейство на Дигитална дирекция на БНР гостува на "Семейно радио" и отваря вратите към професионалното си ежедневие с участието на: Иво Тодоров, Златко Желев, Димитър Ганев и Диана Костова.  Тръгвайки от израза "роза между тръни" (англ. ез. a rose among the thorns), поглеждаме зад кадър към подкастите: "Патрулът", "Туристът", "Гласовете на радиото",..

публикувано на 08.06.24 в 12:35

Дискриминация и обезщетения

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Иван Тодоров от София: След..

публикувано на 07.06.24 в 15:15

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система – втора част

Пандемия ли е насилието? Частният случай на Биляна Борисова и Валентина Десова от град Шумен. Продължаваме темата от 31 май. В предаването от 31 май се засяга частният казус на Биляна Борисова от Шумен – майка на две деца. Тя разказа за своята битка със съдебната система. Биляна Борисова твърди, че е несправедливо обвинена от бившия си мъж в домашно..

публикувано на 07.06.24 в 12:40
Димитър Николов (в ляво)

Димитър Николов: Община Бургас се управлява с любов, екип и доверие

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" в Бургас гостува кметът на града Димитър Николов. Той споделя за предизвикателствата и приоритетите в управлението на Общината и подчертава значението на усилията и сътрудничеството в постигането на успехи. "Такава община се управлява с любов, с екип и с доверие, с много усилия, със скъсани нерви и много..

обновено на 06.06.24 в 10:55