Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В света на Харуки Мураками

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Определят го като един от най-влиятелните съвременни романисти, а името му няколко пъти е спрягано и за Нобелова награда. Харуки Мураками е едно нестандартно съчетание между светоусещането на Изтока и културата на Запада. Роден е в Киото, Япония, но винаги се е интересувал повече от американска литература. На това критиците отдават „западния“ му стил на писане, който го отличава от останалите японски автори.

Мураками е автор, който се интересува от различни сфери на изкуството и това личи във всичките му романи. Отвежда те в един привидно спокоен свят, в който изведнъж започват да валят риби от небето или ненадейно те заговаря някоя улична котка. В книгите му може да се забележи и един особен интерес към музиката. Самият Мураками притежава огромна колекция от музикални плочи, а в един период от живота си е собственик на джаз бар. На български са излизали „Хроника на птицата с пружина“, „Кафка на плажа“, „Спутник, моя любов“, „Норвежка гора“ и др.

За красивия свят на Мураками е разговара с Кремена Димитрова, директор „Комуникации“ към издателство „Колибри“, които са посветили цялата седмица на Харуки Мураками. Тя споделя, че това е автор с невероятно въображение, който те отвежда на неподозирани места, описвайки съвсем прости неща: „Той е вселена, в него всеки открива по нещо. В книгите му има много закодирани пластове. Една книга може да бъде прочетена няколко пъти, но читателят всеки ден ще открива нови и нови детайли“.

Още за творчеството на Харуки Мураками може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Теодора Чичанова – българката, която покори испанския фестивал "Las Fallas"

Испанският фестивал "Las Fallas" е симфония от цветове, изкуство и веселие. Празникът на пролетта във Валенсия олицетворява душата на испанците и е част от списъка на световното нематериално културно изкуство на ЮНЕСКО. Основна атракция на фестивала са традиционните гигантски фигури, наречени "фаи".  Те носят настроение, като шестват из града, а..

публикувано на 20.05.24 в 10:25
Влади Въргала (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Влади Въргала – актьор, режисьор, сценарист и художник

Владислав Карамфилов или както е известен – Влади ОоооВъргала, е завършил  НАТФИЗ  със специалност " Актьорско майсторство " за драматичен театър в класа на проф.  Стефан Данаилов  през 1992 година. В началото на 90-те години се присъединява към екипа на студентското предаване " Ку-ку " и започва да прави първите комедийни скечове в него.  Един от..

публикувано на 20.05.24 в 10:10

Графикът Петър Лазаров – тук и сега с изложбата "Графика"

Петър Лазаров представя в софийската галерия "Графикарт" самостоятелната изложба "Графика"  – изящна комбинация между китайски графични методи и традиции в българската графика. Близо 20 години българският график живее и твори в Китай и се смята за изключителен майстор на дърворезбата. Петър Лазаров е художник и преподавател в областта на..

публикувано на 20.05.24 в 10:03

Вълната – уют превърнат в изкуство

Александра Камбурова намира своя път към вълната чрез изработването на кукерски маски, килими и декоративни пана. Силно повлияна от българската занаятчийска школа днес създава първата своя работилница за изработка на вълнени изделия, като иска да дава шанс и на млади дърворезбари да творят идеите си в спокойно и уютно ателие в Трявна. Мотивацията ѝ..

публикувано на 20.05.24 в 09:34

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50