Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко е важен свободният живот на учениците

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За това колко е важен свободният живот на учениците или кое е онова, което ги превръща в щастливи човешки същества. Надежда Цекулова, журналист, правозащитник и родител, коментира в "Нашият ден". 

"Аз, освен всичките си професионални амплоа, съм и майка на три деца и не мога да се дистанцирам напълно от това, което те преживяват. Колкото и да се опитвам да спазвам професионалния тон в работата си, в личен план, съвсем естествено, се вълнувам, понякога негативно, от това, което се случва. А това, което се случва, е, че ние, възрастните, си позволихме с много лека ръка да проиграем времето на децата си, поставяйки привидно приемливия аргумент, че най-важното за децата е в крайна сметка да не изгубят близките и родителите си в тази пандемия. Бих нарекла този аргумент емоционално изнудване и бягство от отговорност."

Вярвам, че в огромната си част родителите се стремят към щастието на децата си. Никой родител не се чувства спокоен, когато вижда как детето му страда, руши своя потенциал – и тук говорим за хора, които не са заплашени от това да загубят покрива над главата си и децата им не са заплашени от отпадане от образователната система. Говорим за хора, които са загубили емоционалната стабилност на децата си и се страхуват за тяхното психично здраве."

Чуйте повече в звуковия файл.

Има ли значение свободното време за ученика? Ето и мнението по темата на варненския ученик Даниел Луканов. 

"Винаги много съм ценял свободното време. Свободното време понякога е по-важно от това кога и колко учиш. Мисля, че почивката е това, което презарежда човека. Един японски лекар казва, че не се презареждаме със съня или с храната, а с добрите емоции, с почивката. С годините започнах да вярвам в това и да го следвам, за да имам сила да се боря с това, което ме затруднява и да постигам целите си. Нещата, които практикуваме в свободното си време, дейностите, с които се занимаваме по собствен избор, често могат да се окажат тези, които искаме да практикуваме."

Чуйте повече в звуковия файл. 

Какво може да ни каже за образованието днес Джон Милтън. Разговор на Ивана Мурджева с доц. Мартин Осиковски, автор на най-новия превод на „За образованието“, както и гледната точка на редактора Стефани Ангелова, можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50