Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

„Риалити роман“ или културното наследство на новаторските журналистически формати

Снимка: Кирчо Стоичков

„Риалити роман“ или културното наследство на новаторските журналистически формати.

Риалити романът е хибриден жанр в изкуството, който съчетава елементи на роман, създаване „на живо“ и колективно авторство. Произведението се състои от предварително определени елементи и сюжетна линия. Всяка глава от произведението се създава от отделен автор. Журналист кани съответния автор и пряко в ефир му задава въпроси: авторът импровизира сюжета и хода на действието, и актьори ги изпълняват веднага (също импровизирайки). Резултатът е съвместно творчество на автора, актьорите и водещия, което по форма е роман, и се изпълнява в директно излъчване (оттук и името – „риалити роман“)

Концепцията за жанра е създадена през 2007 г. от журналистите Емил Янев и Кин Стоянов и актрисата Елена Бозова. Първото произведение в него – „Шифърът на елкинемите“ (елкинеми – от ЕЛена, КИН и ЕМил) – е излъчено по Радио София през 2008 г. от 10 февруари до 13 април, всяка неделя, по един час. Излъчванията са общо 10, по едно на автор: поканените автори са Боян Биолчев, Николай Василев, Калин Илиев, Ваня Щерева, Велислава Дърева, Стефан Вълдобрев, Юри Лазаров, Недялко Делчев, Фани Цуракова и Емил Андреев.

"Риалити роман" е носител на "Сирак Скитник" – Екипна награда за радиопредаване, разработвано с висок професионализъм и оригинални идеи – за 2008 година; "Златен чадър" – Mediamixx; номинация на PRIX EUROPA - 2009 – радиооскарите

Емил Янев – идеолог, създател и водещ на „Риалити роман“ – разказва в "Нашият ден" за началото преди 12 години и насочва отправки към първото му издание през 2007 година в ефира на БНР с участието на проф. Боян Биолчев.

"Това беше едно време, когато експериментът стоеше над всичко, поне в нашия екип. Аз не казвам, че риалити романът е някакъв връх на журналистическото наследство, но мисля, че беше нещо уникално, което и до момента не е правено. Цялата работа започна с желанието на нашата колежка Елена Бозова да направим нещо необичайно, нещо с театрално звучене. Аз пък се сетих, че съм чел в детските си години една изключително увлекателна история на име "Тайната на оранжевата котка". В нея един писател написва една глава на един роман, после я праща по пощата, да речем, в Япония... с условието да бъдат определен брой глави и последният автор да завърши повествованието. От там тръгна идеята.

Сега риалити романът е в почивка – засече на 36 роман – връхлетяха ни карантините... Има 35 завършени радиотомчета. З6-ият незавършен е "Софиянец за три месеца". "

За историите и историята на предаването, за състоянията на абсолютно пълна импровизация, за връзката на риалити романа с книгите-игри в радиовариант, за наградите и времето, както и включване на проф. Боян Биолчев – чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03