Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За прилепите и/рационално

Снимка: 36monkeys.org

С гласа на Петър Мелтев, който ни приканва да полетим в мрака, започва филмът „В малкия голям свят на прилепите“. Замислен първоначално като театрална инсталация и претърпял видеометаморфоза, филмът на режисьорката Гергана Димитрова и биоложката Антония Хубанчева ни запознава отблизо с непознатите, но близки летящи бозайници.

На 30 януари „В малкия голям свят на прилепите“ беше представен онлайн, а след филма последва дискусия между биолози, културолози, творци и учени от други сфери.

Водещият на дискусията Александър Кьосев, режисьорката Гергана Димитрова и един от основните специалисти по прилепи в България Антония Хубанчева първи опитаха да разтълкуват двусмисления образ на прилепа в митологиите.


Цялото събитие можете да гледате във видеоканала на театралната организация „36 маймуни“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Спасов (вдясно) и Антон Митов

Антон Митов представя: Даниел Спасов

Антон Митов представя: Даниел Спасов – изпълнител на български народни песни и църковно-славянски песнопения. Даниел Спасов е завършил право в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и магистратура Музикален фолклор в Нов български университет. Като ученик в прогимназията пее в прочутия детски хор "Бодра смяна". Работи като редактор, изпълнителен..

публикувано на 28.10.24 в 11:05

Изложбата "Къде е паркът?" и галерия Sold Out Design с Теодора Коцева

С големия си галериен опит Теодора Коцева създава галерията Sold Out Design съвместно с Кай Мюлер и Untiled Gallery. Тя е ново пространство за съвременно изкуство и артдизайн, предназначено за различни автори от България и чужбина, създавайки поле за срещи и диалози в сферата на културата. За една година, освен че се развива и излиза от рамки...

публикувано на 28.10.24 в 11:01

Международни фотографски срещи и "Хроники на всекидневието"

Фотографското събитие на тази есен безспорно се случи в Пловдив, където се състояха Международните фотографски срещи под надслов "Цвят, Реалност, Въображение".  За гостуващите автори и за събитията под тепетата – разказва Рафаело Казаков.  А за предстоящата премиера на фотокнигата "Хроники на всекидневието", обединила снимките на трима автори, които..

публикувано на 28.10.24 в 09:30

Фестивал за дизайн "Мелба" и "Мамо Джанка" – историята на Божана Славкова и Стефани Неделчева

Фестивалът "Мелба" е създаден от Студио Комплект, чиято основна работа е подпомагане развитието на българската визуална култура. "Мелба" е серия от инициативи, посветени на дизайна, развиваща се в няколко различни формата: онлайн динамичен архив за български дизайн, срещи на живо с представяния на актуални проекти от български визуални творци и..

публикувано на 28.10.24 в 08:58

Диалог между линия и нишка

Националната художествена галерия представя гостуващата изложба "Диалог между линия и нишка" – съвместен проект с Китайската художествена академия, Ханджоу. Проектът е насочен към художествените изследвания и практики на преподаватели от Училището по калиграфия и Департамента по "Нишково изкуство" при Китайската художествена академия в Ханджоу...

публикувано на 27.10.24 в 08:40