Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказки от един суфи – вълшебно пътешествие в тайните на съществуванието

Азиз Шакир-Таш
Снимка: Личен архив

“Дълбините на въображението. Приказки от един суфи“ е книга, принадлежаща на древността, но много модерна по смисъла си. Своеобразно пътешествие от срещи с Буда, Заратустра, Брахма, Авраам, Моисей, Конфуции, Платон, Аристотел, Исус и Мохамед.

Произведение с поетичен език, приличащо на приказка и фантастика, но съчетаващо мъдростта на всички религии. Хармонична, изящна и лаконична творба.

Ахмед Хилми, наречен Филибелията, се ражда през 1865 г. в Пловдив (тогава гр. Филибе), в семейството на османския консул в града, Сюлейман бей. Суфист, философ, писател и издател на богат набор от периодични издания.

„Дълбините на въображението“ е най-известното произведение на Хилми. То може да се разглежда и като сборник със суфистки разкази. В него авторът изпраща своя герой Раджи – млад мъж, разочарован от науката, философията, религията и от живота, какъвто го познава – на вълшебно пътешествие в търсене на тайната на собственото му съществуване.

“Срещнах се с книгата преди двадесет години. По това време докторанствах в Истанбул и попаднах на първото издание на превода на турски“, разказва преводачът Азиз Таш в “Артефир“.

“В произведението се откриват страшно много елементи от зороастризъм, хиндуизъм, от съвсем чужди за османската култура религии и философии“, казва още той и подчертава:

“Ахмед Хилми по един особен и успешен начин успява да направи вкусна “манджа с грозде“. Не всеки би могъл да постигне нещо подобно. Още повече, че всичко това е пречупено през суфизма“.

“Забелязвайки името “Филибели“ на корицата на книгата, си я купих преди време. И в много следващи издания неизменно присъстваше името “Филибе“ с отпратка, че това е Пловдив, затова имаме пълни основания да го припознаем като най-добрия, заслужаващ да бъде припознат, суфи автор, живял някога по българските земи“, разказва още преводачът.

Повече за книгата можете да чуете от преводача Азиз Таш в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05