Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Костова, „Арт театър“ и празникът на българщината

Снимка: архив на Катя Костова

Дали наистина познаваме нашата култура? Какво правим, за да я опознаят и разберат по-добре децата на България? Представяме ли я достойно по света, за да събудим интереса на чужденците и те да искат да се докоснат до нея? Загнездени в съзнанието на Катя Костова, тези въпроси провокират желание у нея да популяризира българската култура зад граница.

Катя КостоваГодината е 2016-а, Светослав Светославов-Славето представя изложба в Българския културен институт в Берлин. Там, между картините и общуването с българското изкуство, Катя осъзнава, че българите в чужбина не са по-различни от нея, че и те припознават принадлежността си към България най-силно чрез музиката, книгите, филмите, театъра и българските творци. И си задават същите въпроси.

Там и точно заради това се ражда идеята ѝ да създаде „мрежата от хора, които изповядват еднакви ценности, поддържат атмосфера на доверие и любопитство към случващото се в българската култура днес“. От пет години насам тази мрежа носи името „Арт театър“. Чрез нея редица представления в Берлин, Мюнхен и Хамбург пълнят зали и карат публиката да жадува за случващото се на сцената.

„Това, което правим, е един празник на българщината. Лично аз така го възприемам и ми харесва да бъде така“, сподели в ефира на „Време и половина“ Катя Костова.

Хобито си, както тя нарича магията „Арт театър“, Катя финансира изцяло със собствени средства, с любов и подкрепата на семейството. Не окачва помощ от институциите, макар и да получава подкрепата и вниманието им – през 2018 година тя беше наградена с грамота от Министерството на културата за принос в популяризирането на българската култура.

Катя прави всичко заради емоциите, с които я дарява изкуството и най-вече театърът, и заради публиката. А най-голяма емоция в последно време ѝ носи нейното бижу – форматът „Известни актьори четат съвременни български автори“. Той печели все повече популярност. Според Катя, защото потребността от българска литература, която сънародниците ни в чужбина изпитват, става все по-голяма.

Мария Лалева, Татяна Лолова, Катя Костова и Елица Пенова
„И трите проекта на „Арт театър“ – и „Арт театър“, и „Арт кино“ и „Известни актьори четат съвременни български автори“ – всъщност са проекти, които са насочени наистина към смисъла, към това хората да разбират посланията на културните дейци в България и да могат да съпреживеят това, което съпреживяват българите, когато влязат в театралната зала или когато се докоснат до едно литературно четене“, допълни още Катя.

Тя смята, че тези срещите с българската култура, които „Арт театър“ организира, са срещите с България, от които българите в чужбина имат най-голяма нужда.

За тази нужда, за добрите практики на популяризиране на културата ни зад граница и за силната емоционална връзка на българите с нея Катя Костова разказва в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05