Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формация „Димитров“ с нов проект

“Димитров“ – единствената танцова формация само от момчета

Снимка: Фейсбук, личен профил

Трудно е да се занимаваш с народни танци, ако не носиш фолклора в сърцето си. Когато той е вътре в теб, ти не просто играеш, а гориш на сцената и по този начин успяваш да предадеш магията и на всички около теб. Доказателство за това са танцьорите от формация „Димитров“, които сякаш оставят сърцата си на сцената. Тази група е уникална за България, защото е съставена само от момчета. Основана е през 2017 г. с едва три момчета, но постепенно се разраства. Ядрото е в Нова Загора, но формацията вече има филиал и в Стара Загора. 

Групата в момента е изправена пред нов проект, който също ще е единствен по рода си за страната ни, а именно танцово-музикален филм „Момчетата на Димитров“. Той ще е съчетание от актьорска игра, народни танци и песни. Момчетата имат задача да изиграят танци от всички етнографски области на България. Освен това филмът ще бъде и образователен, като целта му е да популяризира българския фолклор сред децата. Създателите набират средства за осъществяването му, а повече информация може да намерите тук.

Хореограф на тази уникална формация е Теодор Димитров, чийто талант в началото на годината беше признат от ЮНЕСКО. Той има удоволствието да е официален член на Международния съвет по танци CID към ЮНЕСКО – Париж, Франция. Самият той споделя, че трябва да представиш атрактивен продукт на много високо ниво, за да привлечеш деца, особено момчета.

Теодор Димитров разказва в “Нашият ден“ за себе си и за състава:

“Започнах да танцувам като дете и то не в ранна детска възраст, а може би някъде към пети, шести клас и така до завършване на средното ми образование. По-късно осъзнах, че трябва да се занимавам с танцов фолклор. Първи професионални стъпки направих при големия хореограф Васил Герлимов, известен хореограф от Стара Загора. Реших, че имам наченки и като хореограф. Обичам да работя с деца. Комбинирах двете неща и направих частна формация, която е само от момчета.“

Защо само от момчета

“Така се получи, не е търсено. Впоследствие решихме да заложим на това, защото само по себе си е уникално за България. Просто в началото имах само три момчета, след това направих кастинг и на него се явиха само момчета. Нещо, което е прецедент изобщо за нашата страна, знаем, че момчетата не се записват масово на народни танци. Стана интересно като продукт, различаваше се по фестивали и концерти, реших да си остане така, защото е наистина уникално.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Файв Фингър Дет Пънч" с концерт на 2 юли

Я да видим сега кой е № 1 в класациите и кой си позволява да диша във врата на величията "Металика" и AC/DC.  Точно две години след последния си концерт у нас "Файв Фингър Дет Пънч" се завръщат отново в България като част от своето лятно европейско турне да ударят хедлайн в афиша на популярната поредица Sofia Solid. Треснята предстои в..

публикувано на 01.07.24 в 14:46
Инж. Васил Ботев

Историята на инж. Васил Ботев и една детска песничка

"Копче-топче" – една детска песничка в процес на сътворяване и историята на инж. Васил Ботев , който никога не се разделя със света на музиката. Разговорът в "Terra Култура" допълва Мими Колева – водеща в радио "Кърджали" и участничка в сезон 10 на "Гласът на България". Инж. Ботев е от хората, които вярват в значимостта на личния културен..

публикувано на 01.07.24 в 12:50
Армин Ян Хофман

Музиката няма граници – когато е автентична и идва отвътре, хората я приемат със сърцето си

Часове след като посрещнахме Джулай морнинг "Terra Култура" отвежда своите слушатели до брега на Черно море. Един австриец, който вярва, че музиката лекува, ни очаква там със своите песни и любов към България. Армин Ян Хофман е на музикалната сцена вече 30 години. Преди точно 10 години, в търсене на жив контакт с истински музиканти, Армин..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

За женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените

З а женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените, поглед, който срещаме върху билбордове, рекламни пана, публични пространства, корици на модни списания и къде ли още не… е разговорът на Еми Барух с Иваша Христова и Анна Папазова. В предаването ще чуете и гласа на Виолета Апостолова - Лети, която показа своята фотографска серия "БЛИЗО И..

публикувано на 01.07.24 в 09:45

Музите завладяват Созопол през юли

Лято, море и различни култури а ще се срещнат в Созопол на 18-ия Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" (от 5 юли до 15 юли) . Участниците, програмата и категориите в конкурсната програма представя в "Нашият ден" Яна Георгиева – част от екипа на фестивала. Фестивалът ще бъде открит на 5 юли с пъстро шествие по древните..

публикувано на 01.07.24 в 09:19