Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Значими жени в историята

2
Н. Пр. Мануел Корчек, посланик на Словакия в България
Снимка: МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“, организирана от Държавния културен институт към министерството на външните работи на Република България, обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ и изложбата „Първите жени“ на Посолството на Словашката република в София.

„Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ има за цел да разгледа ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ и изложбата „Първите жени“ на Посолството на Словашката република в София в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER – Film Development Association.

Проектът “Жените в историята” от Русе осветлява скритото културно наследство и показва места на памет, важни за местната общност. Изложбата дава систематизирана информация за историята на женското движение, за персонажи в историята на Русе от ХIХ до ХХI век в различни сфери: култура, спорт, бизнес, граждански права, доброволчество, екология, както и свързаните с тях места на памет. Обхванати са както национално значими личности (Баба Тонка, Екатерина Каравелова, Димитрана Иванова), така и актриси, поетеси, спортистки – повече или по-малко познати на публиката.  

От своя страна, изложбата на Посолството на Словашката република в София „Първите жени“ представя житейски истории на известни словачки, които се реализират като първи в различни области на обществения живот. Изтъкват се успехите на жените, отразяват се важни въпроси, свързани с равенството между половете и ролята на жената в словашката история. В същото време изложбата отразява и приноса на представените личности за развитието на науката, културата и националната идентичност.

Представеният проект „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ свързва двете концепции – от Братислава до Русе и показва важността от присъствието и ролята на жените както в регионален, така и в национален и международен аспект. Чрез експозицията се изтъкват емблематични образи и постижения на жените от българската и словашката общност и по този начин се изгражда мост между културите на двете държави, като едновременно с това се изпраща едно общо послание за уважение, за равенство, постигане на диалог и почит към историческата памет.

Инициативата се реализира от Държавния културен институт към министъра на външните работи и има за цел да постави във фокус ролята на жената в обществения дискурс, както и да се активира представителното пространство на етаж 7 в МВнР чрез гостуване на мобилни (постерни или фотографски) изложби от дипломатическите мисии, културни институти и регионални музеи, галерии.

Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства 21“ и автор на българската част на постерите от изложбата, разказва в "Нашият ден" за присъствието и ролята на жените.

Чуйте повече в звуковия файл.



Експозицията може да бъде посетена в МВНР всеки делничен ден до 12 март след предварително записване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

11-о издание на фестивала за иновативно изкуство "180 градуса"

София събира международни артисти от независимата сцена за иновативно изкуство "180 градуса". Със своето 11-о поредно издание фестивалът ще предложи разнообразие от събития с фокус върху експериментални интердисциплинарни формати. Форумът обединява международни артисти от сферите на експерименталната музика, съвременния танц, пърформанса,..

публикувано на 29.09.24 в 12:25
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05